keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Sukututkijan piikakalenteri 4.12.2019


Kuinka piika pestataan?

Pestin kanssa piti olla tarkkana. Kun piioista oli puute, niin pestirahan piteleminen liian pitkään tai ruuan nauttiminen työhaastattelun yhteydessä voitiin tulkita palveluspaikan hyväksymisenä. Ulvilan Tuorsniemestä kotoisin ollut Anna Johanintytär tiesi pelin hengen, ja osasi taitavasti pitää varansa.

Käräjille päätyi vuonna 1655 Satakunnan Ulvilassa tapaus, jossa majuri Hans Ramin rouvaa edustanut Påvel Peiviikin kylästä väitti rouvansa Catharinan palkanneen Anna Johanintyttären piiakseen, mutta tämä ei ollutkaan ilmaantunut palvelukseen. Piika katsoi, ettei hän suinkaan ollut suostunut tarjottuun pestiin. Rouva oli työntänyt 24 äyrin pestirahan väkisin hänen käteensä, vaikka hän oli pitänyt käsiään ristissä rinnalla. Anna sanoi, että raha oli ollut tuskin neljäsosan tiimaa hänen kädessään, ennen kuin hän oli asettanut sen ikkunalle. Anna ei myöskään ollut suostunut nauttimaan talossa tarjottua ruokaa eikä juomaa. Oikeus katsoi, että piika oli menetellyt asianmukaisesti eikä hänen voitu siten katsoa suostuneen rouva Catharinan palvelukseen.                                                               Päivän Piikafakta:
Klikkaa Päivän Piikafakta suuremmaksi

Lähteet:
Ulvilan käräjät 18.-19.6.1655, 170. HUOM! Suur-Ulvilan historiassa rouva on tulkittu Catharina Monkhovenina, mutta kyllä kyseessä on alkuperäislähteen mukaan Hans Ramin vaimo Catharina Falkenklou.
Pehr Hilleström: Piika ja jänis. Nordiska Museet. Digitaltmuseum.se


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti