tiistai 3. joulukuuta 2019

Sukututkijan piikakalenteri 3.12.2019

Lain mukaan joulurauha oli voimassa 20 vuorokautta. Se alkoi jouluaatosta ja päättyi Nuutinpäivään. Jouluiset piikatarinat Turusta lähetti Veli-Pekka Toropainen. 

Turkulaisen Matts Larsinpojan vaimo Margareta Jakobintytär oli aiheuttanut joulun pyhinä 1667 piialleen Maria Mårtenintyttärelle puukolla haavan sormeen. Käsikähmä oli syntynyt, koska emäntä oli ollut aikeissa leikata piian nahkajakun rikki puukollaan, kuten vaimo Anna Klemetintytär todisti. Syynä riitaan oli se, että piika oli tehnyt reiän saunan kalvoikkunaan. Vaimo Annan mukaan he olivat sopineet asian, mutta piika oli erimieltä. Emäntä tuomittiin maksamaan tekemästään haavasta sakkoa 12 markkaa kaksinkertaisena, sillä hän oli rikkonut joulurauhaa. 

Jos pestin otti, niin talossa oli pysyttävä sovittu aika, vaikka mieli olisi muuttunut tai olot olleet huonot. laki oli tiukka. Sen saivat kokea turkulaiset piiat Ingeborg ja Lisbeta vuonna 1666. He olivat paenneet jalosyntyisen ratsumestari Henrik Falckenhagenin palveluksesta viikkoa ennen joulua. Syy oli se, että talon rouva Ebba Maria Fleming oli pahoinpidellyt Lisbetan, ja Ingeborg oli polttanut saunan. Kiinnisaadut piiat tunnustivat, että heidät oli pestattu vuonna 1665 Mikon päivän aikaan kumpikin yhdellä kuparitaalarilla. Molemmat piiat tuomittiin tammikuussa 1666 maksamaan vuosipalkkansa eli kymmenen kuparitaalaria isäntäväelleen.
                                                         Päivän Piikafakta:
Klikkaa Päivän Piikafakta suuremmaksi

Lähteet:

KA z:185, TKO 8.1.1668, 2.

KA z:184, TKO 31.1.1666, 26.
Johan Knutson: Pyykinpesijät. Ateneum, Kansallisgalleria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti