torstai 5. joulukuuta 2019

Sukututkijan piikakalenteri 5.12.2019Työtä ja huveja Turussa

Puolikasvuisina pidettiin n. 15-20-vuotiaita piikoja. Tosinaan he saattoivat olla vielä sitäkin nuorempia. Palkka oli tietenkin pienempi kuin 20-vuotta täyttäneellä piialla. Työnteon lomassa nuoret tietysti kehittelivät kyseenalaisia huvituksia, jotka herättivät varttuneemmassa väessä pahennusta. Liika vastuukin saattoi painaa nuorta, arkaa ja kokematonta piikaa. Turkulainen kirjanpitäjä Daniel Bröms oli jättänyt joulun aikaan 1669 piikansa Agneta Mikontytär Kulmalan hoitamaan kolmea lastaan ollessaan matkoilla kaksi viikkoa. Daniel jätti lapsille elannoksi puoli tynnyriä valkoisia herneitä, yli sata kakkua leipää, jauhoja ja voita. Palatessaan Daniel löysi talosta enää viisi kappaa herneitä. Daniel epäili piikaansa ja valitti, että Agneta oli ottanut vuoteesta tyynyn ja ryijyn, jotka tämä oli kuitenkin palauttanut. 

Brömsin toinen piika Karin Perintytär todisti, että Agneta oli saanut luvan Brömsin pojalta lainata ne vieraille, joka oli tuolloin majoittunut taloon. Brömsiltä oli kadonnut myös pitkä tyyny ja nahkatyyny, kuten piiat Karin Andersintytär ja Valborg Sigfridintytär todistivat. Agneta kielsi varkauden. Lisäksi valitettiin, että Agneta oli pitänyt tuvassa leikkejä Paradis Gustafin, tämän veljen ja monen muun kanssa. Agneta puolustautui siihen, ettei hän ollut uskaltanut olla talossa yksin lasten kanssa, koska siellä kummitteli vielä hautaamaton ruumis. Siksi hän oli kaivannut seuraa useampana yönä, varsinkin kun oli vielä joulunaika. Asia lähetettiin raastupaan. 

Maaliskuussa 1670 tapahtui Turussa todella kummia. Ylioppilas Johan Beckman valitti, että piika Margareta Eskilintytär Rasva oli kummitellut kaksi yötä aiemmin. Hän oli ensin illalla piiloutunut asessori Johannes Wasseniuksen taloon, kun portti oli ollut auki. Yöllä hän oli sitten alkanut kummittelunsa ja aiheuttanut väessä kauhua. Margaretalla oli ollut halko, jolla hän oli kolkutellut seiniä, penkkejä ja kaappeja, ja – Jumala paratkoon – käyttäytynyt kuin Saatana. Raivopäissään hän oli rikkonut joitakin ikkunaruutuja ja möyrynnyt kuin karhu metsässä. 

Kun väki oli lopulta uskaltautunut katsomaan, mikä äänen aiheutti, hän oli piiloutunut ja ollut vaiti. Piika löydettiin lopulta ja häneltä kysyttiin, miksi hän oli kummitellut niin perkeleellisesti. Margareta kertoi talon piikojen houkutelleen hänet tekoon, erityisesti piika Maria Erikintyttären, joka oli itsekin kummitellut jokin aika sitten. Maria ja piika Kirstin Mattsintytär kielsivät tienneensä mitään hänen touhuistaan. Asia lähetettiin raastupaan.

Naisia keittiössä 1784

                                  Päivän Piikafakta
Klikkaa Päivän Piikafakta suuremmaksi

Lähteet:

KA z:187, TKO 27.1.1670, 24−25.
KA z:187, TKO 23.3.1670, 128−129
Pehr Hilleström 1784: Naisia keittiössä. Nationalmuseum, Wikimedia Commons.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti