tiistai 6. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 6.12.2016




 Ihana Aurora ja Suomen aamunkoitto

Suomen Itsenäisyyspäivä! Ah, voisin lurauttaa Sylvian joululaulun koti-ikävää karkottaakseni täällä Italiassa. Matkaan San Donatoon, koska sillä on sukututkimuksellinen linkki Suomen itsenäisyyteen. Hieman mutkallinen mutta kuitenkin

Eva Aurora Charlotta syntyi Ulvilassa Saaren kartanossa vuonna 1808 Suomen sodan aikaan. Vanhemmat olivat everstiluutnantti Carl Johan Stjernvall ja äiti Eva Gustava von Willebrand. Hän päätyi vuonna 1835 hovineidoksi Pietarin Talvipalatsiin ja avioitui jo seuraavan vuonna upporikkaan hovijahtimestarin Paul Demidovin kanssa. Avioliitosta syntyi poika Paul. Jäätyään vuonna 1840 Aurora avioitui uudelleen eversti Andrei Karamzinin kanssa. Elämä kului matkustellen Euroopassa vuoteen 1854 asti, jolloin hän jäi uudelleen leskeksi. 

A.J. Perignon 1853: Aurora Karamzin
Sen jälkeen Aurora keskittyi hyväntekeväisyyteen Helsingissä. Hän toimi Helsingin Rouvasväen yhdistyksessä, joka perusti mm. työtupia, orpokoteja ja kouluja. Vuonna 1867 Aurora perusti Helsingin Diakonissalaitoksen. 

Mutta se Italian San Donato… Se liittyy Auroran aviomieheen Paul Demidoviin. Tämän veli Anatoli osti maata kirkolta ja rakennutti Firenzen lähellä olevalle 42 hehtaarin alueelle palatsin Villa San Donaton. Demidovit olivat rikkaita mutta suku ei ollut ikivanhaa venäläistä aatelia, vaan polveutui 1600-luvulla eläneestä Demid Antufiev nimisestä sepästä. Anatoli oli San Donaton ensimmäinen prinssi vuodesta 1813 alkaen. Arvonimen pystyi ostamaan. Se oli tarpeen, koska hän aikoi avioitua Westfalenin entisen kuninkaan ja Napoleonin veljen Jérôme Bonaparten tyttären, prinsessa Mathilden kanssa. Prinsessan kun piti avioitua prinssin kanssa. Arvonimi periytyi Auroran pojalle Paul Demidoville, joka asettui San Donatoon. 

Auroran pojantytär Avrora Pavlovna avioitui Serbian prinssin Arsen Karađorđevicin kanssa mikä selittää Osmo Durchmanin innostuksen Serbian kuninkaallisiin. Onhan suomalainen Aurora Karamzin Serbian ja Jugoslavian kuninkaallisten esiäiti ja hänen kauttaan sukuun tulee ripaus suomalaista talonpoikaisvertakin. Sukutaulu löytyy täältä.

Robert Wilhelm Ekman maalasi taulun Suomessa järjestetyistä Valtiopäivistä vuonna 1863. Nykyisen presidentinlinnan parvekkeelta katsoo alas kaihoisasti ja liikuttuneena kaunis nainen bonetissa ja silkkirusetissa. Hän on Aurora Karamzin, eturivissä kolmas oikealta.

Kun katsotte Itsenäisyyspäivän vastaanottoa tänä iltana, niin muistakaapa Auroraa linnan parvekkeella kahisevassa silkissään. Ehkä hänen henkensä on siellä tänäänkin, sillä edustivathan nuo valtiopäivät tanssiaisineen vuonna 1863 koko nykyisen linnanjuhla-perinteen alkua. 

Robert Wilhelm Ekman: Aleksanteri II avaa valtiopäivät 1863

San Donato 6.12
Hyvää Itsenäisyyspäivää Toivottaa
Arkistopeikko Lussi

1 kommentti:

  1. Hei,
    Itse asiassa se oli Auroran appi Nikolai Demidoff joka hankki luostarin San Donato in Polverosa, ja muutti sitä San Donaton palatsiksi. Paul saattoi sitä valmiiksi Nikolain kuoltua 1830. Anatole Demidoff sai sittemmin San Donaton ruhtinaan tittelin Toskanan suurherttualta Leopoldilta, mutta ei saanut käyttää sitä Venäjällä. Vasta Auroran poika Paul sai keisarin lupa käyttää San Donaton ruhtinaan titteliä myös Venäjällä vuonna 1872.

    VastaaPoista