keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 7.12.2016


Rivieralle kelpaa aina matkustaa. Monaco – ja miten olisi Monte Carlon kasino? Ei pidä pienten arkistopeikkojen ryhtyä rulettiin Joulupukin rahoilla. Ratsumies menetti siellä jo eilen koko kuukauden palkkansa mistä ei hyvä seuraa. Sanokaa minun sanoneen.Pyykkärin aviottomasta tyttärestä prinsessaksi

Normandialainen Louvet on aivan kelpo suku. Ranskalaisia talonpoikia monessa polvessa. Jacques Louvet viljeli maata Pohjois-Ranskan Pierrevalin kylässä. Mieslinjaakin pystyy seuraamaan aina 1600-luvun lopulla eläneeseen Jacques Louvetiin ja tämän vaimoon Catherine Carbonnieriin. Mutta olipa kerran nuori maalaistyttö...

Jacques Louvetin ja Joséphine Piedeferin tytär Marie Juliette päätyi 1880-luvulla Pariisiin, jossa hän avioitui valokuvaaja Achille Delmaet´n kanssa vuonna 1885. Aviopari sai kaksi lasta. Aviomies on jäänyt historiaan, koska otti legendaarisesta Montmartren tanssijattaresta Louise Weberistä eli La Goulue´sta kuuluisaksi tulleita alastonkuvia. La Goulue´n ikuistivat myös Henri de Toulouse-Lautrec ja Pierre-Auguste Renoir. 

Henri de Toulouse-Lautrec 1890: La dance au Moulin Rouge
Julietten ja Achillen avioliitto päätyi eroon 1893. Juliette työskenteli sen jälkeen taiteilijoiden suosimassa Montmartren yökerhoissa kabareelaujana ja tanssijana sekä ”viihdyttäjänä”. Ei pidä moittia Juliettea, koska can can ei ole mikään helppo tanssi eikä laulajanakaan jokainen pärjää. Voisimme kai sanoa, että Juliette oli viihdetaiteilija. Ilmeisesti Pariisin Montmartressa Juliette kohtasi oikean prinssin. Niin voi käydä muuallakin kuin saduissa. He molemmat löytyivät jonkin ajan kuluttua Algeriasta, jossa Juliette toimi prinssin varuskunnassa pyykkärinä - ainakin näennäisesti. Parille syntyi 1898 avioton lapsi, joka sai nimen Charlotte Louise Juliette Louvet. 

Kuvio ei ymmärrettävästi miellyttänyt prinssin isää, joka oli Monacon ruhtinas Albert I. Louis kun oli ainoa lapsi. Tilanne ajoi ruhtinaskunnan perimyskriisiin. Ainoa mahdollinen virallinen perijä olisi ollut Albert I:n tädin prinsessa Florestinen poika Wilhelm, joka asui Württenbergista eikä Ranska halunnut rajalleen saksalaista ruhtinasta. Prinssi Louis oli sentään palvellut Ranskan armeijassa. Louis oli tunnustanut pyykkärin aviottoman lapsen tyttärekseen vuonna 1900. ”Luonnollinen lapsi”  (la fille naturelle) oli poliittisesti Ranskan ja Monacon ainoa mahdollisuus. Monaco hyväksyi aviottoman Charlotten vuonna 1911 Grimaldien perilliseksi. Louis adoptoi tyttärensä virallisesti vuonna 1918. Suhde tämän äitiin ei jatkunut ja Juliette Louvet katoaa kuvioista.

Prinsessa Charlotte "la fille naturelle"
Prinsessa Charlotte avioitui vuonna 1920 ikivanhaa ranskalaista aatelia olevan Pierre de Polignacin kanssa, joka otti vaimonsa sukunimen ja vaakunan. Avioliitto päättyi skandaalimaisesti eroon vain kymmenen vuotta myöhemmin, mikä oli omiaan jälleen herättelemään sukulaisten vaatimuksia ruhtinaskuntaan. Ruhtinas Louis II hallitsi kuolemaansa asti vuoteen 1949, ja perilliseksi määrättiin Charlotten ja Pierren ainoa poika Rainier. Ruhtinaskunta oli pelastettu. Ruhtinas Rainier III tunnetusti avioitui amerikkalaisen filmitähden Grace Kellyn kanssa, joka taustaltaan kyllä soveltui vallan mainiosti näin värikkääseen sukuun.

Edesmennyt ruhtinas Rainier III on äitinsä puolelta ehtaa normandialaista talonpoikaista juurta ja isänsä puolelta ehtaa ranskalaista ylhäisaatelia. Ei hullumpi perimä. Grimaldit löytyvät täältä.
 
Miksi kukaan ei tee näin riehakkaasta tarinasta elokuvaa? 

Monaco 7.12.

Tervehtien
Arkistopeikko Lussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti