keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 21.12.2016


Ratsumies olisi halunnut Acapulcoon. Miksi ihmeessä? No, hän on katsellut Joulupukin Lemmenlaiva-videot läpi ja haaveilee matkasta Pacific Princess laivassa. Mutta kun se paatti menee Los Angelesiin ja minä tahdon USA:ssa Virginiaan!


Thomas Rolfe ja Tuomaanpäivä

Tänään, Tuomaan-päivänä, muistamme Thomas Rolfea, joka syntyi Virginiassa tammikuun 30.päivänä 1615. Hän oli vasta yksi vuotias päätyessään Treasure-laivalla vanhempiensa ja kuvernöörin kanssa matkalle Englantiin. Thomasin vanhempien tarina on tuttu lähes kaikille tai ainakin hänen äitinsä tarina, josta kertoo mm. Disneyn piirretty elokuva.

Intiaanipäällikkö Wahunsenacawhin tytär n. 12-vuotias Matoaka (lempinimeltään Pocahontas) pelasti intiaanien vangitseman John Smithin hengen. Myöhemmin vuonna 1614 valkoisten uudisasukkaiden vangitsema Pocahontas avioitui tupakkaviljelijä John Rolfen kanssa ja kääntyi kristinuskoon. Kasteessa Pocahontas sai uuden nimen: Rebecca. Valkoisille siirtolaisille hän on sankaritar ja arvostettu esiäiti. Intiaanit pitivät häntä jopa petturina.

Rebecca Rolfe (Pocahontas)
Pieni perhe matkusti Englantiin ja ”intiaaniprinsessa” Rebecca ihastutti kaikki kuninkaan hovissa. Rolfen perhe lähti laivalla kotimatkalle Virginiaan, mutta 22-vuotias Rebecca sairastui äkillisesti ja laiva rantautui. Nuori nainen menehtyi keuhkotautiin ja haudattiin Kentin Gravesendiin. Myös pieni poika Thomas oli vakavasti sairas, mutta selvisi. Hänet jätettiin setänsä hoiviin Englantiin. Äitinsä menettänyt lapsi näki tuolloin isänsäkin viimeistä kertaa. Myöhemmin vuonna 1635 nuorena miehenä Thomas Rolfe palasi takaisin Virginiaan huolehtimaan perintötiloistaan. 

Thomas Rolfe oli tekemisissä niin valkoisten kuin intiaanisukulaistensakin kanssa. Luutnanttina hän päätyi myös taistelemaan omaa intiaanikansaansa ja sukuaan vastaan. Thomas avioitui kapteeni Francis Poythressin tyttären Janen kanssa. Hänen ainoan tyttärensä Janen ainoan pojan John Bollingin lapset ovat ainoita Pocahontasin jälkeläisiä. Varsin heikossa langassa oli siis pitkään tämä sukujohto. Vaan siitäpä suku sitten laajeni ja kasvoi.

Pocahontasin jälkeläiset, klikkaa suuremmaksi
Pocahontasin jälkeläisiä merkittiin muistiin jo 1700-luvulla. Yhdysvaltojen ensimmäisiä historioitsijoita oleva William Stith mainitsee vuonna 1747 ilmestyneessä teoksessaan Pocahontasin  jälkeläiset yhtenä merkittävimpänä perheenä Virginiassa. Vuonna 1787 ilmestyi laajempi genealoginen selvitys nimeltä Anecdotes of Pocahunta, an Indian Princess, from whom several respectable families in Virginia are descended. Vajaa kymmenen vuotta myöhemmin arkkitehti Benjamin Latrobe julkaisi ensimmäisen sukupuun nimeltä Pocahontas-Rolfe-Bolling Pedigree

Virginian osavaltion sukututkimusta harrastanut kuvernööri Wyndham Robertson polveutui Pocahontasista. Hän kirjoitti klassikon asemassa olevan teoksen: Pocahontas. Alias Matoaka, and Her Descendants, joka ilmestyi vuonna 1887.Wyndham Robertsonin sukukirjasta on otettu uusia, täydennettyjä painoksia tasaisin väliajoin. Stuart E. Brownin ja Lorraine F. Myersin sukukirja Pocahontas´ Descendants: A Revision, Enlargerment and Extension of the List as Set Out by Wyndham Robertson in his Book pocahontas and Her Descendants ilmestyi 2004. Sen on kustantanut Pocahontas Foundation, joka ylläpitää sukurekisteriä. Kirja on yksinkertainen, pehmeäkantinen luettelo nimistä ja vuosiluvuista.

Hyvä Tuomas juoulun tuopi, paras Tuomas suvun luopi :-)

Virginiassa 21.12.

Terveisiä lähettää Arkistopeikko Lussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti