tiistai 20. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 20.12.2016


Ystävälliset havaijinalbatrossit tarjoutuivat vetämään meidät ilmavaunuilla merenpintaa pitkin Meksikoon. Loistavaa. Ratsumies ei halua enää laivaan. Päätimme poiketa Tenochtitlánissa Asteekkivaltakunnan muinaisessa keskuksessa. Kadonnut maailma, kadonnut kansa. Vai onko?

Montezuman jälkeläiset

Montezuma II oli yhdeksäs asteekkihallitsija vuosina 1502-1520. Hänen sukunsa oli hallinnut asteekkivaltakuntaa 1300-luvulta lähtien. Varhaisin tunnettu esi-isä oli Culhuacania kaupunkivaltion kuningas Coxcoxtli. Pojanpoika Acamapichtli perusti varsinaisen asteekkidynastian, joka hallitsi aina espanjalaisten tuloon asti. Asteekit perustivat Tenochtitlánin vuonna 1325 Texcocojärven saarelle. Siitä kasvoi koko asteekkivaltakunnan keskus.

Tenochtitlán 1524 ennen kuin espanjalaiset tuhosivat sen
Vuonna 1519 hallitsija Montezuma II sai Tenochtitlániin tiedon, että maahan on saapunut muukalaisia suurilla laivoilla. Kyseessä oli Hernán Cortés konkistadoreineen. Uusi aika oli alkanut, joka muutti kaiken. Montezuma otti Cortésin vastaan suopeasti ja kääntyi myös kristinuskoon. Espanjalaiset eivät kuitenkaan saavuttaneet kaikkien suosiota, vaan osa kansasta nousi häntä ja samalla Montezumaa vastaan. Asteekit katsoivat hallitsijansa pettäneen heidät. Cortésin mukaan Montezumaa heitettiin kivellä, jonka seurauksena hän kuoli. Toisen teorian mukaan Cortés olisi itse surmannut Montezuman.

Montezuma II
Valtaan nousi Montezuman veli Cuitláhuac, joka kuitenkin kuoli espanjalaisten mukana tulleeseen isorokkoon. Seuraava hallitsija oli 25-vuotias Cuauhtémoc, jonka espanjalaiset surmasivat. Hän jäikin viimeiseksi asteekkihallitsijaksi. Siihen sammui asteekkien komea dynastia…

Yllätys, yllätys: ei muuten sammunut! Sellainen käsitys syntyy, että asteekkien dynastia tuhoutui kokonaan espanjalaisten tullessa. Montezumalla oli useita jälkeläisiä, joista osa tunnetaan hyvinkin. Hänen poikansa Don Pedro (de) Moctezuma Tlacahuepan Ihualicahuaca jäi henkiin, avioitui ja sai pojan Diego Luis Moctezuman, joka vietiin Espanjaan. Hänen poikansa Pedro Tesifón de Moctezuma y de la Cueva aateloitiin Espanjassa vuonna 1628 Moctezuman kreiviksi. Myöhemmin suku sai vielä korkeamman arvon ja heistä tuli Moctezuma de Tultengon herttuoita.

Montezumalla oli tytär Tecuichpoch Ixcaxochitzin (n.1509-n.1550). Hänet naitettiin 10-vuotiaana rituaalisesti sedälleen Cuitláhuacille ja sen jälkeen serkulleen Cuauhtémocille. Tecuichpoch oli siis viimeinen asteekkikeisarinna. Hän kääntyi – tai hänet käännytettiin – kristinuskoon ja kasteessa Tecuichpoch sai uuden nimen Isabel.

Cortés naitti Isabelin toverilleen Alonso de Gradolle vuonna 1526, joka kuoli melko pian. Niinpä vasta 17-vuotias Isabel oli jo neljännen kerran leski! Cortés otti hänet luokseen ja Isabel tuli sen seurauksena raskaaksi ja hänet naitettiin nopeasti Pedro Gallego de Andraden kanssa. Avioton lapsi Leonor Cortés Moctezuma (n.1528-n.1594) syntyi muutaman kuukauden kuluttua häistä. Lähteiden mukaan äiti ei halunnut tunnustaa lastaan, vaan tämä varttui Juan Gutiérrez de Altamiranon kotitaloudessa.

Isabel synnytti vuonna 1530 aviomiehelleen pojan Juan de Andrade Gallego Moctezuman.  Aviomies kuoli jälleen ja Isabe avioitui jo kuudennen kerran Juan Cano de Saavedran kanssa. Tästä liitosta syntyi useita lapsia: Pedro, Gonzalo, Juan, Isabel ja Catalina Cano de Moctezuma. He kaikki elivät vauraissa oloissa ja saivat aatelisille kuuluvan kasvatuksen. Montezuman toinen tytär Prinsessa Xipaguacin Moctezuma avioitui Juan de Graun kanssa, joka oli Toleriun paroni. Heidän jälkeläisensä tunnetaan nimellä Grau-Moctezuma de Toleriu ja tämäkin suku elää edelleen.

Niin siinä kävi, että legendaaristen asteekkihallitsijoiden suku on jatkunut niin mies- kuin naislinjassakin tähän päivään asti Espanjan ylhäisaateliin siirtyneenä. Siinä on sukujuuret, jotka saavat kyllä suorastaan haukkomaan henkeä.

Asteekkidynastian sukupuu, klikkaa suuremmaksi

Tenochtitlán 20.12.

Tervehtien
Arkistopeikko Lussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti