lauantai 10. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 10.12.2016Nukahdimme Gambiassa joentörmälle. Virhe. Laiva jätti. Mutta yllättäen tapasimme Korvatunturin lähellä pesivän kurjen nimeltä Jussi (joka tosin kutsuu itseään nimellä Jöns). Ilo tavata iso joukko tuttuja kesäasukkaita!! Kurkiporukka on muuttoreissulla Marokon kautta Etiopiaan. Onpa maailma pieni. Jussi lupasi heittää meidät kohti itää. Ehdotin varovasti Kamerunia. Ja niin nousimme kurkiaurassa Afrikan taivaalle.

Onko Abram Gannibal "Murjaanien kuningas"?

Logone-Birni on pieni kaupunki Kamerunissa, oikeastaan Kamerunin ja Tsadin rajalla. Olemme nyt Kotoko-kansan pääkaupungissa. Eipä sitä uskoisi, että eräs sukulinkki yhdistää tätä afrikkalaista kaupunkia Ruotsin suurvalta-ajan aateliin! Mutta niin se vain on, ja minä kerron miksi. Päässäni alkoivat myös soida Tiernapoikien laulut.

Näillä seuduilla syntyi 1696 pieni poikavauva. Lapsi ryöstettiin seitsemänvuotiaana ja myytiin orjaksi Konstantinopolin ottomaanihoviin. Venäjän lähettiläs lunasti lapsen ja lähetti tämän lahjaksi Venäjän tsaarille Pietari Suurelle. Lapsi kasvoi Pietarin tyttären Elisabetin kanssa ja koko perhe piti hänestä. 
Nuori Abram Gannibal (?)
Poika kastettiin 1705 Abramiksi ja tsaari Pietari oli hänen kumminsa. Vuonna 1717 Abram pääsi kouluun ja opiskeli kaikkea sitä mitä aatelisnuorukaisetkin opiskelivat: taidetta, tiedettä ja sodankäyntiä. Hän liittyi Ranskan armeijaan, jossa yleni nopeasti kapteeniksi ja otti sukunimen Hannibal karthagolaisen sotapäällikön mukaan. Nimi kirjoitettiin Venäjällä muodossa Gannibal. Pariisissa Abram tapasi mm. Voltairen ja Montesquieun. Voltaire nimittä tätä ”Valistuksen mustaksi tähdeksi”.

Vuonna 1742 keisarinna Elisabet aateloi kasvinkumppaninsa. Vaakunassa on norsu. Abram Gannibal oli avioitunut vuonna 1731 Evdokia Dioperin kanssa, mutta avioliitto oli epäonnistunut eikä vaimo pysynyt uskollisena. Abramin toinen vaimo oli ruotsalaista aatelia oleva Christina Regina Siöberg (1705–1781). Pari vihittiin Tallinnassa 1735, joskaan avioliitto ei ollut kirkollisessa mielessä laillinen, koska ensimmäinen vaimo oli elossa. Kaikesta huolimatta Abram ja Christina saivat kymmenen lasta ja elivät onnellista perhe-elämää. Abram Gannibal kuoli vuonna 1781 arvostetussa asemassa.

Abram Gannibal
Abram Gannibalin vanhin poika Ivan Gannibal (1735-1801) teki myös komean uran Venäjän armeijassa. Toinen poika Osip Gannibal avioitui ja sai aikanaan tyttären Nadezhdan, joka avioitui Sergei Pushkinin kanssa. Heidän poikansa oli kuuluisa kirjailija Alexander Pushkin (1799-1837). Abramin jälkeläisiin kuuluu tänä päivänä myös korkeaa brittiaatelistoa: Westminsterin herttuatar Natalia Ayesha Grosvenor, os. Phillips (prissi Williamin kummitäti) ja George Ivar Louis Mountbatten, Milford Havenin neljäs markiisi. 

Emme voi suoraan kutsua Abram Gannibalia Tiernapoikien "Murjaanien kuninkaaksi". Tosin yhtymäkohtiakin on. Herodes vaatii murjaanien kuninkaalta alistumista hänen valtaansa. Voisi kuvitella, että Murjaanien kuninkaasta tehtiin siten Herodeksen uskollinen vasalli. Tässä tarinassa Herodes on Pietari Suuri, joka otti ”Murjaanien kuninkaan” eli Abram Gannibalin kummipojakseen. Periaatteessa Abramin piti totella kaikessa tsaaria. Hänen asemansa oli täysin riippuvainen keisarin suosiosta. Se nähtiin Pietarin kuoltua, kun Gannibal ajettiin ruhtinas Menšikovin toimesta Siperiaan vuonna 1727. Hänen sallittiin palata, koska armeija tarvitsi hänen sotilaallisia taitojaan.

No niin. Me voimme Tiernapoika-näytelmän yhteydessä muistella Abram Gannibalin kummallista kohtaloa. Niin rivinihti kuin upseerikin tottelivat aina keisaria.

Husaari olen minä sodassa
ja urhoollinen sotamies.
Ja vaikka olen varustettu jokaties,
keisari saa vastata edestämme,
mitä me olemme kukistaneet.
Siihen on meitä opetettu,
että totella keisaria
ja kuunnella pyhää lakia.

Logone-Birni 10.12.

Teille Terveisiä lähettää
Arkistopeikko Lussi ja Jöns Kurjen kurkiaura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti