perjantai 9. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 9.12.2016



Ratsumieheni oletti, että matkaisimme Portugaliin ja sieltä Atlantin yli Uuteen Maailmaan. Ei, minä haluan ensin Afrikkaan. Katsotaan, saisimmeko sieltä jonkun laivan, joka veisi meidät meren yli.
 
Tuntematon Kunta Kinte

Tarkemmin sanoen olemme nyt Gambiassa Juffuren kylässä. Kuka sukututkija muka voisi sivuuttaa Alex Haleyn (1921-1992) legendaarisen romaanin ”Juuret” (Roots: The Saga of an American Family), jonka lähtökohtana oli Gambian Juffure.

Albreda/Juffureh (Nikki Russel 2007)
Romaanin päähenkilö ja Haleyn esi-isä Kunta Kinte syntyi vuoden 1750 tienoilla Mandinkan kylässä Juffuressa. Eräänä päivänä 1767 hän lähti keräämään tarvikkeita rakentaakseen rummun. Orjakauppiaat sieppasivat hänet  ja kuljettivat Lord Ligonier laivalla Marylandiin Pohjois-Amerikkaan. Hänet myyttiin Virginiaan William Wallerille, joka antoi miehelle nimen Toby. Tämä karkasi ja menetti siitä syystä jalkateränsä. Lopulta Kunta Kinte hyväksyi kohtalonsa ja avioitui naisorja Bellin kanssa. He saivat tyttären nimeltä Kizzy, jonka raiskasi tämän isäntä Tom Lea. Suhteesta syntyi poika: Alex Haleyn isoisän isä.

Haleyn mukaan griotti Kebba Kanga Fofana kertoi hänelle Gambiassa Kunta Kinten sukutiedot. Niiden mukaan Kunta Kinte kuului sukuun, jossa miehet olivat olleet seppiä ja suvun kantaisä Kairaba Kunta Kinte oli kotoisin Mauritaniasta. Näin Haley pystyi yhdistämään oman perimätiedot afrikkalaiseen perimätietoon. Kuulostaa hienolta, täydelliseltä… mutta… mutta...

Griotti on länsiafrikkalainen trubaduuri ja perinteen tallettaja ja kertoja. Tavallaan ”sukutietäjä”, joka tallettaa muistissaan heimon perimätietoa. Tutkijoiden mukaan Fofana ei ollut oikea griotti. Gambian valtionarkiston johtaja varoitti Alex Halyeta uskomasta suoraan tämän tietoja. Orjuutta tutkinut historioitsija Donald R. Wright on todennut, että gambialaisten griottien tiedot ulottuvat korkeintaan 1800-luvun puoliväliin. Haley oli kertonut orja Kunta Kintestä niin monelle ihmiselle, että sai Fonfanalta vain takaisin omat tietonsa. Lisäksi Fonfana kertoi sen mitä kuulija halusi: tarinan, joka ilahdutti kuulijaa ja sopi hänen tarinaansa.

Haley uskoi, että suullinen perimätieto on luotettavampi lähde kuin valkoisten dokumentit eikä syventynyt niihin kuin pinnallisesti. Asiakirjojen mukaan Wallerin perhe omisti Tobyn jo 1762, siis kuusi vuotta ennen kuin hänet Haylen mukaan Lord Ligunier-laivalla tuotiin Amerikkaan. Lisäksi tämä Toby kuoli jo vuonna 1782 eli kahdeksan vuotta ennen kuin oletettu Kizzy-niminen tytär syntyi.

James Island, josta tuli vuonna 2011 Kunta Kinteh Island
Surkuhupaisaa kyllä, huolellinen lähdetyö olisi auttanut Haleyta täsmentämään perimätietoa oikeampaan suuntaan. Haleyn kuvaaman William Wallerin isällä eversti Wallerilla oli asiakirjojen mukaan orja nimeltä Hopping George, jonka jalkaterä oli viallinen. Taloudessa oli myös naisorja Isabell, joka sopisi Haleyn sukutarinaan. Lisäksi Lean perheestä löytyy myös naisorja nimeltä Kizzy. Lähteet kyllä tukevat Haleyn perimätietoa mutta eritavoin kuin hän oletti.

Alex Haleyn veljenpojan ottama DNA-testi paljasti muuten sen, että Alex Haleyn suora isälinja menee - Skotlantiin, mikä tukee tietoa naisorjan ja isännän suhteesta.

Kaikessa tapauksessa Alex Haleyn ”Juuret” työnsi 1970-luvulla liikkeelle valtavan sukututkimusbuumin. Sille on syytä nostaa malja! Ja ennen kaikkea hyvälle sukutarinalle, tärkeästä aiheesta. Orjat pitivät tarkasti tiedossa sukuperänsä niin hyvin kuin kurjissa oloissa pystyivät. Tieto antoi voimaa selviytyä.

Juffure 9.12.

Tervehtien
Arkistopeikko Lussi 

Joulukalenterin kuvat: Wikimedia Commons ellei toisin mainita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti