Suomen Sukututkimusseuran toimijat ja vierailevat bloggarit kirjoittavat sukututkimukseen ja Seuraan liittyvistä ajankohtaisista aiheista sekä sukututkimuksen tuloksista.
tiistai 19. joulukuuta 2023
Seuran blogi muuttaa verkkosivujen yhteyteen
SukuHaun aineistoja: Merimiehet ja merenkulku
Vanha ryhmäkuva merimiehistä. Alkuperäinen kuvausaika ei tiedossa, mutta todennäköisesti 1800–1900-lukujen vaihde. Journalistinen kuva-arkisto.
SukuHaku on Suomen Sukututkimusseuran jäsenpalvelu, joka
toimii porttina suomalaisen sukututkimuksen aineistoihin, digitoituun
kirjallisuuteen sekä arkistoaineistoihin ja julkaisuihin tehtyihin
hakemistoihin. Yksi SukuHaussa käytettävissä olevista aineistokokonaisuuksista
käsittelee merimiehiä, laivoja ja merenkulkua.
Kun sukututkija törmää tutkimuksissaan merimiehiin, on hänen
syytä tutustua merimieshuoneisiin ja niiden arkistoihin. Merimieshuoneet olivat
Suomessa vuosina 1752–1937 toimineita virastoja, jotka huolehtivat merimiehiä
koskevista asioista, kuten työnvälityksestä ja eläkkeestä. Merimiesten
tutkiminen kannattaa aloittaa SukuHausta, jossa pystyy etsimään henkilöitä arkistojen merimiesluetteloista. Nimellä hakemalla voi selvittää
esimerkiksi merimiehen sisäänkirjautumisen tiettyyn merimieshuoneeseen,
syntymäajan ja -paikan sekä mahdollisesti lisätietoja asuin- ja kuolinpaikasta,
karkaamisesta ja palvelusta ulkomailla.
Kansallisarkistossa säilytettävien merimieshuoneiden
arkistot ovat säilyneet pääosin hyvin ja sisältävät edellä mainittujen luetteloiden
lisäksi mm. erilaisia pöytäkirjoja, kirjeitä, todistuksia ja lausuntoja sekä
laivapäiväkirjoja. Laivojen lokikirjat eli laivapäiväkirjat ovat tärkeimpiä
lähteitä, kun tutkitaan aluksia ja merenkulkua, sillä niistä voi saada tietoja
esimerkiksi alusten reiteistä ja tapahtumista merillä. SukuHausta löytyy
hakemistot kaikkien suomalaisten merimieshuoneiden osalta, lukuun ottamatta
Viipurin merimieshuonetta.
SukuHakuun on tallennettu Laivapäiväkirjojen
arkistoviitehakemisto 1832–2001, joka sisältää nimensä mukaisesti
viitteitä eri arkistoissa säilytettäviin laivapäiväkirjoihin. Viitteitä
hakemistossa on reilut 3 900, mutta kattavuudestaan huolimatta se ei ole
täydellinen, sillä kun laivapäiväkirjojen sijainteja arkistoissa vuonna 2007
kartoitettiin, kaikki arkistot ja museot eivät vastanneet heille lähetettyihin
tiedusteluihin. Hakemistoon voi tehdä hakuja esimerkiksi laivan nimen ja tyypin
mukaan. Laivapäiväkirjoja ei ole
saatavilla digitoituna tällä hetkellä, mutta hakemiston avulla voi selvittää
tiettyä laivaa koskevin päiväkirjojen säilytyspaikka.
Painamattomien merimiesluetteloiden
ja laivapäiväkirjojen viitehakemiston lisäksi SukuHausta löytyy merimiehiin,
laivoihin ja merenkulkuun liittyen lisäksi esimerkiksi digitoituja
matrikkeleita, kuten Suomen merikapteenit (1912)
ja Biografisk handbok över Finlands sjökaptener (1922), sekä laivaluettelo Juutinrauman tullista vuosilta 1800–1850. SukuHakuun on Seuran vanhoilta kotisivuilta siirretty myös
muutamia merimiehiin liittyviä artikkeleita, kuten historiantutkija Jari Ojalan
artikkelit suomalaisesta kauppamerenkulusta purjeiden aikakaudella ja merimiesten karkaamisesta 1700- ja 1800-luvuilla.
Mikko Kuitula
tiistai 12. joulukuuta 2023
Kakskerran kirkkoa rakentamassa
Kaarinan ja Piikkiön käräjillä annettiin lokakuussa 1770 määräys, että Kakskerran ja Satavan saarten talollisten tuli saapua käräjille vastaamaan rakennusmestari Schröderin haasteeseen maksaa hänelle sopimuksen mukainen palkka. Tämä määräys kuulutettiin heille Kakskerran kirkon saarnastuolista 28. lokakuuta 1770.
Arkkitehdin vaatimus korvauksesta koski Brinkkalan kartanon omistajaa hovioikeudenneuvos Joachim von Glania ja useita talollisia. Vastaajat kertoivat oikeudelle, että maaherran päätöksen mukaan heidän tuli maksaa puuttuva summa 875 kuparitaalaria arkkitehdille vasta, kun tämä olisi suorittanut kirkon rappauksen ja maalauksen valmiiksi, kuten sopimuksessa luki. Koko hänen saamansa korvaus oli 4 000 kuparitaalaria. Seurakuntalaiset sopivat lopulta 2.4.1772 arkkitehdin kanssa niin, että he maksoivat tälle loppusummana 1 500 kuparitaalaria.
Schröder oli palkannut rakennustyömaalle käsityöläismestareita kisälleineen ja oppipoikineen kaupungista, ja hänen alaisuudessaan työskenteli talollisten lisäksi muurareita, kirvesmiehiä, seppiä, puuseppiä ja lasimestareita. Esimerkkinä Turun kaupungin kirvesmies Jakob Winell, joka vaati Piikkiön ja Kaarinan käräjillä helmikuussa 1773 Schröderiltä palkkaansa 180 kuparitaalaria.
Schröder vastasi kirjallisesti, ettei hän voinut saapua käräjille, sillä hän oli joutunut olemaan jo joitakin viikkoja vuoteenomana molemmissa jaloissa olleiden kihtisärkyjen vuoksi, kuten hänen käräjille lähettämänsä lääkärintodistus osoitti. Hän kirjoitti myös, ettei ollut sopinut Winellin kanssa mitään töistä, sillä kakskertalaiset olivat sopineet Schröderin kanssa, että he hankkisivat itse kirves- ja työmiehet kirkonrakennukselle.
Asiaa käsiteltiin kaikilla käräjillä seuraavina vuosina, mutta sitä jouduttiin lykkäämään eri syistä. Maaliskuussa 1775 Schröder lähetti Turun lasaretinkirurgi Johan Wolterin todistuksen siitä, että hän oli jälleen vuoteenomana kihdin aiheuttamien jalkakipujen vuoksi. Harald Alftanin ja H. J. Schultzin antama todistus kertoi, että he olivat käyneet hänen luonaan, mutta hän oli ollut jo viikkoja vuoteenomana.
Winell ilmoitti matkustaneensa Kakskertaan kesäkuussa 1769 ja työskennelleensä kirkolla seuraavasta päivästä 59 päivän ajan. Lisäksi hän oli ollut 24 päivän ajan rakentamassa kirkon lautaholvia. Hän oli myös työskennellyt 26 päivää ovien, ikkunakaarien, alttarin, sakastin lattian, penkkien ja saarnastuolin pystyttämisen parissa. Seurakunnan edustajat vahvistivat hänen laskunsa oikeaksi. Koska Schröder oli tehnyt työstä sopimuksen Winellin kanssa, määrättiin hänet maksamaan tämän palkka.
Schröder oli Turussa tunnettu siitä, ettei hän välttämättä suorittanut johtamiaan töitä valmiiksi kuin patistamalla. Hän haali kaupungin käsityöläismestareita ja kisällejä, muurareita, kirvesmiehiä, puuseppiä, seppiä ja lasimestareita omille työmailleen maaseudun kartanoihin niin paljon, etteivät kaupungissa suoritetut rakennushankkeet edenneet rakennuskontrahdeissa sovitulla tavalla, vaan viivästyivät tilaajien harmiksi jopa vuosia. Schröderillä oli laajat oikeuden kaupunginarkkitehtinä, ja hän osasi käyttää ne hyväkseen!
Veli Pekka Toropainen
tiistai 5. joulukuuta 2023
Hyvää kansainvälistä vapaaehtoisten päivää!
Vapaaehtoiset ovat tärkeä osa Seuran organisaatiota
Vapaaehtoistyö Suomessa tänään
Taloustutkimus teki vuonna 2021 tutkimuksen suomalaisesta vapaaehtoistyöstä. Tutkimusraportissa ”Vapaaehtoistyön tekeminen Suomessa” todettiin, että noin puolet suomalaisista oli viimeksi kuluneen vuoden aikana tehnyt jotakin vapaaehtoistyötä ja 35 prosenttia vähintään tunnin verran neljän edeltävän viikon aikana. Nämä lukemat olivat suurin piirtein samalla tasolla kuin vuosien 2015 ja 2018 tutkimuksissa.
Vuoden 2021 tutkimuksessa vastaajat kertoivat tehneensä vapaaehtoistyötä edellisten neljän viikon aikana keskimäärin 12,9 tuntia kun se vuonna 2018 oli 15,3 tuntia ja 2015 18,09 tuntia. Vapaaehtoistoimijoiden määrä on siis pysynyt ennallaan, mutta vapaaehtoistyöhön käytettävä aika näyttäisi olisi vähenemässä.
Kiinnostus osallistua vapaaehtoistoimintaan on silti pysynyt ennallaan. Vuoden 2021 tutkimuksessa 38 prosenttia vastaajista ilmoitti osallistuvansa vapaaehtoistoimintaa, jos vain pyydettäisiin. Tämä on vapaaehtoistoimintaa järjestäville tahoille suuri haaste. Tämän mukaan esimerkiksi Suomen Sukututkimusseurassa olisi noin 3 200 henkilöä, jotka saattaisivat olla kiinnostuneita osallistumaan Seuran järjestämään vapaaehtoistyöhön.
Näin suurelle määrälle Seura ei valitettavasti kykene vapaaehtoistoimintaa järjestämään, mutta nykyisten noin 150 vapaaehtoisen lisäksi tehtävää löytyy kymmenille uusille.
Vapaaehtoistyötä Suomen Sukututkimusseurassa
Suomen Sukututkimusseurassa suurin vapaaehtoistoimijoiden joukko on eri verkkopalveluihin aineistoa tuottavat tallentajat. Heitä on erityisesti kirkonkirjojen indeksoinnissa eli HisKi-tallennustyössä, josta työt loppuvat nykylainsäädännön mukaan joskus 2090-luvulla. Seuran lähitavoitteena on kuitenkin saada kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luettelot indeksoitua vuoteen 1920 jokaisesta seurakunnasta parin seuraavan vuosikymmenen aikana.
Runsaasti vapaaehtoistyötä on tarjolla myös henkikirjojen indeksoinnissa Henkikirjahakuun ja hautamuistomerkkien dokumentoimisessa Hautakivitietokantaan. Seura on vastikään avannut SukuTopoteekin, jonne toivotaan runsaasti vuotta 1950 vanhempia digitoituja henkilövalokuvia metatietoineen.
Seura on kuluvan vuoden aikana tehostanut neuvontaa ja opastusta, joita se tarjoaa verkkopalveluihin aineistoa tuottaville vapaaehtoisille. On pidetty etäyhteydellä vapaaehtoistoiminnan esittelyitä, uusien indeksoijien infotilaisuuksia ja tukitunteja tallennustyössä jo mukana oleville. Tätä työtä Seuran toimisto jatkaa vuonna 2024 ja pyrkii kehittämään sitä vapaaehtoistoimijoita entisestään tukevampaan suuntaan.
Tallennustyön lisäksi Seurassa on tarjolla muitakin kiinnostavia paikkoja osallistua vapaaehtoistoimintaan. On työryhmiä, jotka suunnittelevat ja toteuttavat toimintaa, esimerkiksi seminaareja, tutusmiskäyntejä tai sukututkimusneuvontaa. Jäsenviesti Jalmari kaipaa aina juttuja ja podcast odottaa sisältöä.
Vapaaehtoistyön merkitys
Vapaaehtoiset toimivat tärkeäksi kokemansa asian puolesta palkkaa pyytämättä. He asettavat omasta vapaasta tahdostaan ja oman valintansa mukaan työpanoksensa ja usein myös erityisosaamisensa yhteisen hyvän kartuttamiseksi. Vapaaehtoistoiminta on hyvin arvokasta yhteiskunnalle, sillä ilman sitä ei synny vahvaa yhteiskunnallista luottamusta eikä sosiaalista pääomaa, joka on myös taloudellisen kehityksen perusta.
Vapaaehtoistyö on järjestöille suoraan välttämätön edellytys menestykselliselle toiminnalle. Esimerkiksi Suomen Sukututkimusseuran mahdollisuudet tarjota sukututkijoita hyödyttäviä verkkopalveluita olisivat kokonaan toisenlaiset ilman jo 30 vuotta kestänyt HisKi-tallennusta. Seurassa vapaaehtoiset ovat merkittävä osa organisaatiota.
Vapaaehtoisuus on luonnollisesti kaksisuuntaista eli vapaaehtoistyö hyödyttää myös sen tekijää. Vapaaehtoinen oppii uusia taitoja, kokee iloa, tutustuu uusiin ihmisiin, saa uusia kokemuksia ja parhaimmillaan voimaantuu vapaaehtoistyön myötä. Vapaaehtoistoiminnan avulla Suomessa ehkäistään yksinäisyyttä ja syrjäytymistä, lisätään osallisuutta, edistetään kulttuuria ja monin muin tavoin edistetään ihmisten hyvinvointia.
Jos osallistuminen Seuran johonkin toimintaan vähänkään kiinnostaa, siitä kannattaa kertoa vaikkapa toiminnanjohtajalle. Jos tuntuu, että Seurasta puuttuu jokin toimintamuoto, on sekin tärkeä tuoda esille. Vapaaehtoistoiminta ja koko Seura voi kehittyä ainoastaan luottamushenkilöiden ja jäsenten vuorovaikutuksessa.
Vuoden vapaaehtoinen 2023
Suomen Sukututkimusseuran hallitus päätti ryhtyä tästä vuodesta lähtien nimeämään Vuoden vapaaehtoisen kansainvälisenä vapaaehtoisten päivänä. Tarkoituksena on tuoda esiin esimerkillinen vapaaehtoistoimija ja hänen kauttaa kiittää kaikkia Seurassa vapaaehtoistyötä tekeviä.
Seuran Vuoden vapaaehtoiseksi 2023 valittiin Tarja Piitulainen Lahdesta. Hän on ollut vuodesta 1992 lähtien mukana tallentamassa aineistoa suomalaisen sukututkimuksen keskeisimpään apuneuvoon HisKi-tietokantaan. Piitulainen on myös auttanut muita tallentajia ja auditoinut valmiita tallennusaineistoja ennen tietokantaan liittämistä.
Tallennustyön lisäksi Tarja Piitulainen aktiivisesti neuvonut ja avustanut muita sukututkijoita näiden tutkimustyössä sekä osallistunut Kansallisarkiston uusien verkkopalvelujen testaamiseen.
Suomen Sukututkimusseura kiittää Tarja Piitulaista pitkään jatkuneesta aktiivisesta ja esikuvallisesta vapaaehtoistoiminnasta sukututkimuksen ytimessä.
P. T. Kuusiluoma
maanantai 4. joulukuuta 2023
Rohkean ”neiti E:n” tarina
Verna Erikson. Alkuperäinen kuva ja alla Julius Jääskeläisen värittämä kuva. |