perjantai 3. joulukuuta 2021

Suomen Sukututkimusseuran Joulukalenteri 3.12.21

 

Vastaus kysymykseen 2:

Vehkalahden knaappisuvuista aatelisarvoon ylsi vain Poitz, joka introdusoitiin Ruotsin Ritarihuoneelle 1631. Myös Elias Huusgafvel aateloitiin vuonna 1776, mutta hän oli lapseton.

Poitz

Terveisiä Haminasta!

Hetken aikaa arkistopeikon ”pää on kuin Haminan kaupunki.” Eli kaupungin keskusta noudattaa harvinaista ympyräkaavaa. Tuhoutunut Vehkalahden Uusikaupunki nimettiin vuonna 1723 kuningas Fredrik I:n mukaan Fredrikshamniksi eli Haminaksi. Se oli 1720- ja 1730-luvuilla vienti- että tuontikaupan suhteen koko Suomen tärkein kauppakaupunki. 

Haminan kartta on kuin joulutähti
 

Haminassa vaikutti Clayhills-suku, joka tietää sukunsa kotipaikaksi Skotlannin. Suvun jälkeläiset omistivat maata Invergowrien kylässä lähellä Dundeeta. Britannian aatelistossa Clayhills-Hendersonit kantavat päärin arvoa.

Burke´s Peerage tuntee suvun
Clayhills-sukua muutti Skotlannista Riikaan ja Tallinnaan. Viipurista Haminaan muuttanut Carl Clayhills (1699-1740) nousi 1720-luvulla yhdeksi Suomen merkittävimmäksi kauppiaaksi. Hän oli porvarisvalaa tehdessään alle 25-vuotias. Hamina oli uusi tapulikaupunki ja eteenpäin pyrkivien nuorten miesten suosiossa. Clayhills omisti mm. sahan Kymijoessa sekä perusti toisen sahan Helsinkiin. Häntä voidaankin kutsua sahaporvariksi, joka osasi vaihtaa tervakaupan uuteen teollisuuden alaan eli sahateollisuuteen. Hänen vaimonsa Anna Margareta Printz jatkoi miehensä kuoltua liiketoimintaa ja hoiti sen ohessa kymmenen lasta.


Haminan tulliportilla kysymys kuuluu näin: 

Mihin kaupunkiin suvun jäsen Thomas Clayhills perusti kyseisen kaupungin ensimmäisen kivennäisvesitehtaan?

 

 

Kuva: Stadsplan för Fredrikshamn (Hamina) 1720. Krigsarkiv. Wikimedia Commons.


 

1 kommentti: