lauantai 21. joulukuuta 2019

Sukututkijan piikakalenteri 21.12.2019



Piiasta huippumalliksi

Poiketaanpa Porvoossa. Taitelijat kuvasivat mieluusti tauluissaan kansanihmisiä. Jos maalattiin muotokuvia säätyläisistä, ne nimettiin, mutta kansanihmiset olivat tyttöjä, poikia, naisia, miehiä, eukkoja tai ukkoja. Onneksi sentään Albert Edelfeltin suosikkimalli pystytään identifioimaan.

Sofia Lovisa Salenius syntyi 28.8.1870 Haikon kartanolle kuuluneessa Lindbackan torpassa Johan Saleniuksen ja Sofia Lovisa Störin perheeseen. Avioparilla oli myös pojat Johannes ja Anders Gustaf. Sofia Lovisa eli Fio pääsi Edelfeltin malliksi ensi kertaa jo alle 10-vuotiaana.

Kahdeksanvuotias Fio istuu veneessä Edelfaltin kuuluisimmassa maalauksessa ”Lapsen ruumissaatto”, joka on vuodelta 1878. Fion surullisuus oli aitoa. Se oli perheessä murheellinen vuosi, sillä Fion isä kuoli syksyllä 1878. Äidin ja Fion kannalta oli onni, että perheen esikoispoika Johannes oli jo 17-vuotias. Muutoksia isän kuolema silti tiesi. Olihan tilattomien naisten ja lasten elämä miesten työkyvyn varassa. Edelfelt maalasi samoihin aikoihin Fiosta myös herttaisen muotokuvan, joka tunnetaan nimeltä ”Fio metsässä”.   

Vuonna 1881 valmistuneessa maalauksessa ”Jumalanpalvelus Uudenmaan saaristossa” 11-vuotias Fio istuskelee vakavana kivellä pidelleen kirjaa. Kun Fio täytti 13-vuotta, hänet Edelfalt kuvasi hänet tauluun ”Merellä”, jossa hän puristaa kalastajaveneen laitaa kuohuvassa aallokossa. Ripille Fio pääsi vuonna 1886. Hän muutti samana vuonna veljiensä ja äitinsä kanssa Haikosta Gammelbackan Hammarsin torppaan. Fio aloitti piian uran ikäistensä tavoin. Hän oli 17-vuotiaana piikana Edelfeltien perheessä Helsingissä – ja jälleen myös mallina. Hän ompelee ikkunan vieressä yhdessä taitelijan sisaren Annien kanssa. Maalaus sai nimen ”Ompelijattaret”. Fio piikoi sen jälkeen Porvoon kaupungissa Eklöfin perheessä vuosina 1891-1893.

Seurustelukin tuli kuvioihin viimeistään vuoden 1892 vaiheilla. Ja keväällä 1893 soivat jo hääkellot, kun Sofia Lovisa Salenius ja Haikon vouti Gustaf Vilhelm Gustafsson vihittiin. Fio oli vihillä raskaana, minkä pappi kirjasi rippikirjaansa. Vielä vuonna 1894 Fio jatkoi mallinuraansa. Hän oli 24-vuotiaana mallina Edelfeltin maalauksessa ”Suru” yhdessä Haikon rengin Malakias Torniaisen kanssa. Tarina kertoo, että kun Fio käveli Dala-huvilan ohi, niin Heikelin perhe kyseli, minne tämä oli menossa. Siihen Fio vastasi tyynesti: ”No, minä menen Edelfelteille itkemään.”

Fio metsässä
Merellä

Suru

  Kuvat: Bukowski, Kansallisgalleria. 
Lähde: Lillemor Jordas: Saariston väkeä ja huvilaneitejä. Albert Edelfeltin porvoolaisia malleja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti