perjantai 20. joulukuuta 2019

Sukututkijan piikakalenteri 20.12.2019


Päästökirja

Näin koulujen syyslukukauden päättyessä voimme luoda silmäyksen palkollispiian päästökirjaan. Tultaessa 1800-luvulle rengeille ja piioille annettiin kirjallisia työtodistuksia. Eri paikkakunnilla pohdittiin ohjeita ja yhteneväisiä muotoja päästökirjoille. Julkaisemme yhden vuoden 1884 mallin, johon isännän tai emännän tuli antaa piialle arvosanoja 1-6. Todistuksen kääntöpuolelle voitiin merkitä palkkamäärät oikeisiin kohtiin.

Leikkimielellä voi itse kukin pohtia omaa sopivuuttaan piiaksi tai rengiksi, ja antaa itselleen arvosanoja näin kuluneen vuoden päätteeksi. Paljonko kertyy pisteitä? Vielä ehtii lähettämään täytetyn päästökirjan vaikka Joulupukille!

Arvosanat:
6 = erinomainen
5 = kiitettävä
4 = hyvä
3 = tyydyttävä
2 = välttävä
1 = kehno

Vasemmalla palkollisen arviointi, oikealle voitiin merkitä palkkamäärät

Todistusten painoarvo ei muodostunut kovinkaan suureksi. Palkollinen koki arvioinnin nöyryyttävänä. Myös isäntäväet kritisoivat niitä, sillä hyväkin palkollinen saattoi saada huonon päästökirjan, jos välit isäntäväkeen tulehtuivat. Toisaalta liian hyviäkin päästökirjoja voitiin antaa palkollisille, joista haluttiin vain päästä eroon.

Luetunymmärtäminenkin saattoi olla vaikeaa - myös työnantajille. Selkeäkin malli saattoi osoittautua ylivoimaiseksi, kuten tapahtui Jämijärvellä 1912. Piika sai isännältä varsin erikoisen päästökirjan. Se julkaistiin hupipalana useammassakin sanomalehdessä:


Lähteet:
Hämäläinen 20.9.1884
Kyminlaakso 26.10.1912

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti