maanantai 16. joulukuuta 2019

Sukututkijan piikakalenteri 16.12.2019

Piiat pyykillä
 
Katsotaanpa toistakin piika-maalausta pintaa syvemmältä. Eero Järnefelt maalasi yhden kuuluisimmista töistään Keuruulla vuonna 1889. Maalauksen nimi on ”Pyykkirannassa” ja se esittää kahta kansannaista pyykillä kauniissa kesämaisemassa. Tunnelma on mukava, vaikka työ oli raskasta. Aurinko paistaa ja vesi viilentää. Tietojen mukaan vasemmalla olisi Kolhon talon piika Anna Liisa ja oikealla Järnefeltien oma palvelijatar Aurora. Anna Liisa oli tilaton leski, jolla oli huollettavanaan kolme lasta. 

Vettä lämmittäväksi Anna-Liisaksi sopii rippikirjasta 1880-1889 Kolhon kohdalta löytyvä Anna Liisa Matintytär, joka on syntynyt 28.8.1846 ja avioitunut kotoaan 20-vuotiaana vuonna 1866 itsellisen pojan Juho Fredrik Juhonpojan kanssa. Sekä Anna Liisa että Juho olivat syntyneet vaatimattomiin oloihin. Lapsia syntyi useita, kuten tapana oli. Vanhimmat lapset lähtivät omille teilleen heti päästyään ripille. Vuoden 1889 tienoilla kotona asuivat enää nuorimmat lapset – ja Anna Liisalle vuonna 1886 syntynyt avioton poika. 

Anna Liisa oli sekä piika että itsellinen.  Töitä hänen oli tehtävä taloissa piian tavoin voidakseen elättää itsensä ja lapsensa. Seuraavalla vuosikymmenellä Anna Liisa mainitaan edelleen itsellisenä, joka kasvatteli 1900-luvun alussa tyttärensä Lyydian Tampereella syntynyttä aviotonta poikaa. Järnefeltin maalauksessa 

Anna Liisa vaikuttaa kaikkea muuta kuin surkuteltavalta köyhältä leskeltä. Hän näyttäisi hyväntuulisena antavan neuvoja ja elämänohjeita nuorelle Auroralle.

Eero Järnefelt 1889: Pyykkirannassa

                                   Päivän Piikafakta:
Klikkaa Päivän Piikafakta suuremmaksi
Kuva:
Järnefelt, Eero 1889: Pyykkirannassa. Wikimedia commons.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti