tiistai 17. joulukuuta 2019

Sukututkijan piikakalenteri 17.12.2019


Rouvat ja palvelijattaret

Herrasväen nuorten vastakihlautuneiden neitien avuksi julkaistiin 1800-luvulla lukuisia ohjekirjoja, joissa neuvottiin taloudenpidon ohella kuinka toimia palvelijattarien kanssa. Asenne oli se, että herrasväki on kaikin tavoin moraalisesti ja älyllisesti piikatyttöjä ylempänä. Palkolliset olivat lähes eri rotua kuin sivistyneistö. Vuonna 1885 julkaistiin suomeksi Mathilda Langletin (1832-1904) kirjoittama teos Perheenemännille, jossa annettiin seuraavia ohjeita piikojen varalle: 

"Palvelustytöt ovat usein siinä luulossa, ettei herrasväet voisi tulla toimeen heidän avuttansa. Sentähden on hyödyllistä, että sattuvassa tilaisuudessa huomautetaan, ettei heilläkään olisi toimeentuloa, jolleivat saisi olla herrasväen palveluksessa. Jos nyt isäntäväki päättäisi koneiden avulla toimittaa kaikki tehtävänsä, niin mistä he sitte saisivat leipää, nämä nuoret tytöt, jotka nyt niin helposti voivat ansaita elatuksensa."

Pilakuva röyhkeästä sisäköstä ja emännästä Liekki-lehdessä

"Perheenemännän tulee hänen aina pitää itseänsä ikään kuin äitinä niille nuorille tytöille, joita hän ottaa palvelukseensa. Silloinkin, kun palkollinen on vanhempi kuin perheenemäntä, voidaan suurella varmuudella otaksua viimeksimainitun olevan siveellisesti korkeammalla, jonka ohessa hänen laajempi sivistyksensä on antanut hänen järjellensä kehityksen, joka on paljon etevämpi kuin palkollisen. Hänen velvollisuutensa ja oikeutensa on vaikutusvoiman käyttäminen omaksi ja palkollisten hyväksi, jotta hän voi tehdä niistä kunnon ihmisiä."

"Lukot ja salvat eivät auta, jos palvelustytöt tavasta tai halusta tahtovat mennä ulos illalla ja tahtovat hankkia itselleen ihailijoita. Vakavat nuhteetkaan eivät aina auta. Aina on paras saada palvelijattaren ilmoittamaan tuon välttämättömän ”sulhasen” ja sallia tämän käydä tervehtimässä, muutoin kohtaa hän tätä epäilemättä salaisesti tahi seisoo portilla lavertelemassa tämän kanssa. Monesta tuntunee ikävältä jonkun ”Kallen” tai ”Matin” näkeminen istumassa keittiössä tahi palvelijattaren huoneessa sunnuntaiehtoopuolina, mutta asianlaita nyt on sellainen, että elämässä on melkein yhtä paljon tukaluutta kuin hauskuuttakin. Tämä tukaluus on kuitenkin vähempi kuin se, että meitä petetään. Kaikki tämä on tietysti sanottu samansäätyisestä rakastajasta kuin tyttökin on. Mutta joskus asia ei olekaan sellainen, ja niissä kodeissa, joissa on nuoria herroja, käy palvelustyttöjen siveyden silmälläpitäminen kahdenkertaisesti vaikeammaksi."

***

Tultaessa 1900-luvulle hupilehdet täyttyivät kaksimielisistä vitseistä, joissa herrat ja sievät palvelijattaret kuhertelivat keskenään. Usein arvellaan, että piiat olivat isäntien armoilla maalaistaloissa. Mutta paljon suurempi riski hyväksikäytölle olivat 1800- ja 1900-lukujen suljetut kaupunkiasunnot, joissa nuori palvelustyttö joutui olemaan kahden herran tai nuorten herrojen kanssa. Jos palvelijatar vieteltiin tai häntä hyväksikäytettiin, niin tilanteen paljastuessa voitiin syy vierittää palvelijattarelle itselleen: tämä oli vietellyt miehen, sillä kuten Perheenemännän käsikirjakin sanoi, herrasväen rouvat ja neidit olivat siveellisempiä kuin palkolliset, joilla oli suurempi luontainen taipumus siveettömyyteen.

                               
                                    Päivän Piikafakta:
Klikkaa Päivän Piikafakta suuremmaksi

 Lähteet:
Langlet, Mathilda 1885: Täydellinen käsikirja perheenemännille kaupungissa ja maalla I-II (näköispainos vuodelta 1991, Helsinki, Art House).
Liekki 24.6.1926, 30.12.1925

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti