lauantai 14. joulukuuta 2019

Sukututkijan piikakalenteri 14.12.2019


Runoilija, piika ja kissa

Yhtenä Suomen merkittävimmistä runoilijoista pidetään Edith Södergrania (1892-1923). Hän oli ensimmäisiä suomalaisia moderneja runoilijoita, jonka runoja on käännetty peräti 40 kielelle. Edith Södergran eli lyhyen elämänsä tuberkuloosia sairastaen ja äitinsä hoivissa - sekä taloudenhoitajattaren.

Kirsti Kaikkonen (s.1883) toimi Södergranien taloudenhoitajattarena Kannaksen Raivolan huvilassa vuodesta 1911 vuoteen 1915. Hänelle nuori tuleva runoilija uskoi sydämensä saloja kesällä 1914 pyydettyään tämän sitä ennen kiipeämään kanssaan huvilan katolle. ”Sydänystävästä” ei kerrottu äidille, mutta siis taloudenhoitajattarelle. Ihastuksen kohde oli kaikkea muuta kuin sopiva: naimisissa oleva huonomainen mies, joka oli lisäksi 16 vuotta Edithiä vanhempi. Sellaisista rakkaussuhteista ei ole helppo tunnustaa äidille. Eipä tosin Kirstikään lämmennyt Edithin ihastuksen kohteelle, mutta piialla ei ollut valtaa asiaa. Edithin ja Kirstin ikäero oli vain 11 vuotta, joten heidän sisarelliset välinsä ymmärtää.

Äitinsä Helenan kanssa kahden asuva ja keuhkotautia sairastava yksinäinen Edith varmaan kaipasi uskottua ystävää. Ollessaan ulkomaanmatkalla 1910-luvun alussa Helena ja Edith Södergran lähettivät taajaan Kirstille postikortteja. Kirsti ei osannut ruotsia, joten Edith sekä puhui että kirjoitti hänelle suomeksi. Kirsti pääsi myös moniin perhevalokuviin, joita Edith kuvasi.

Tapaus kertoo omalla tavallaan luottopiikojen ja luottopalvelijattarien roolista. He saattoivat toimia uskottuina niin tyttärille kuin äideillekin. Ja tarvittaessa myös olla välittäjinä perheriidoissa. Vastakohtana olivat sitten ne sadat piiat, jotka eivät pysyneet pitkään palveluksessa, ja joiden nimiä isäntäväki ei edes katsonut tarpeelliseksi opetella. Asia, josta säätyläisiä paheksuttiin jo 1850-luvun lehtikirjoituksissa. Södergranien taloudenhoitajatar Kirsti avioitui vuonna 1915, mutta vieraili vielä senkin jälkeen perheessä. Hänestä jäi muistoksi monia Edith Södergranin ottamia valokuvia. Niistä yksi sopii kuvittamaan Södergranin rakastettua kissarunoa ”Lyckokatt”. Laitetaanpa se tähän eilisen Lucian päivän kunniaksi alkukielellä:

Kirsti Moilanen os. Kaikkonen Edith Södergranin kuvaamana

Lähde: Eva Ström: Edith Södergran. Stockholm 2002
Kirsti Moilanen sittande med svart-vit katt ... (1910-1920)
Edith Södergrans arkiv, Historiska och litteraturhistoriska samlingen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti