perjantai 13. joulukuuta 2019

Sukututkijan piikakalenteri 13.12.2019


Tuop’ on piika pikkarainen, raataja rahanalainen – vai onko?

 Valoisaa Lucian päivää kaikille säädyille. Lucia-neidoksi valitsimme piika Johanna Kokkosen!

Eero Järnefeltin maalaus ”raatajat rahan alaiset” on yksi suomalaisen taiteen kultakauden kuuluisimpia maalauksia. Huomion kiinnittää suurisilmäinen tyttö, joka katsoo suoraan katsojan sydämeen. Häntä ympäröi ikäänkuin valokehä. Kirjailija Arvid Järnefelt näki maalauksessa kritiikkiä maattomien kurjia oloja kohtaan. Taiteilija itse taas väitti kuvanneensa vain kalevalaista aihetta "piika pikkaraista". Niin tai näin, taiteilijat ottivat kantaa maalauksillaan: niiden avulla eliitin huomio saatiin suuntautumaan yhteiskunnan epäkohtiin. Oliko oikein, että osa lapsista kärsi nälkää ja raatoi leipänsä eteen, kun taas toiset saivat leikkiä ja käydä koulua?

Kaski-maalausta tehtiin vuonna 1893 Väisälänmäen kylällä Puurulan talonväen voimin. Puuruset toimivat Järnefeltin malleina kaskenpoltossa. Talon lapsia kaitsemassa ollut pikkupiika Johanna Kokkonen lähetettiin viemään kahvia taiteilijalle ja kaskenpolttajille. Siellä sitten keksittiin, että tuo 14-vuotias Johanna olisikin hyvä malli tauluun – kunhan hänen ulkonäköään hieman korjattaisiin. Eero Järnefelt kertoi tytön olleen arka ja yrittäneen lähteä pois, kun päälle piti pukea nokinen paita. Erityisen nyreäksi Johanna kävi, kun hänen hiuksensa revittiin auki. Ne oli sievästi laitettu kansakoulun kevätjuhliin. Naamakin noettiin, ja kitkerä savu otti tytön silmiin. Kärsivä ilme ei siis ollut teeskentelyä. Taiteilija ”nuorensi” Johannaa, teki tästä laihemman sekä maalasi tälle turvonneen vatsan.

Pikkupiika Johanna Kokkonen oli syntynyt 21.2.1879, Lappetelän kylällä. Varsinainen piika hänestä tuli vasta 18-vuotiaana. Hän muutti piiaksi vuonna 1897 ensin Väisälänmäen Hepopurolle ja sieltä Martikkalan kylän Roikkolan taloon. Siellä Johanna tapasi tulevan puolisonsa renki Jahvetin, jonka kanssa hän solmi 26-vuotiaana avioliiton vuonna 1905. Perheeseen syntyi kuusi lasta. Vuonna 1930 aviopari hankki Lappetelästä pientilan, jossa Johanna kuoli 70 vuotiaana 30.11.1949. 

Omille lapsilleen Johanna kertoi, että taitelija Järnefelt oli mukava mies, joka kertoi hauskoja kaskuja. Johannan kärsimykset mallina eivät menneet hukkaan. Hänen kasvonsa ja silmänsä osaltaan loivat tietä kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Se ei ole huono ansio pikkupiialle.

Johanna Kokkonen


Raatajat rahanalaiset


                                     Päivän Piikafakta:
Klikkaa Päivän Piikafakta suuremmaksi

Lähde: Arja Vainikainen Pikkupiika vie meidät Eero Järnefeltin maalauksen äärelle. Wainikainen. Vainikaisten sukuseura ry:n jäsenlehti 1/2016.

Kuvataide-essee: Lars Saari: Riiston kuvaus vai oodi katoavalle kaskikulttuurille? Turun Sanomat 2017.
Kuva: Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset. Kansallisgalleria. Ateneum.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti