torstai 12. joulukuuta 2019

Sukututkijan piikakalenteri 12.12.2019


Paimen, piika - ja prostituutio

Piian päätyminen prostituoiduksi oli ikävä kyllä paljon yleisempää kuin päätyminen talonemännäksi. Erityisesti tämä ”ammatti” veti puoleensa niitä piikoja, jotka hakeutuivat 1800-luvun lopulla kaupunkeihin työnhakuun. Joillekin prostituutiosta tuli ammatti, mutta toisille se toimi lyhytaikaisena ja satunnaisena tapana hankkia rahaa. Piian päätyminen prostituution johtui monista asioista: joku vieteltiin, toinen sortui alkoholiin, yksi kaipasi hauskanpitoa tai yksinkertaisesti vain kaipasi helpompaan elämään kuin piikana tai tehdastyöläisenä. Mikäli alalle lähti, siitä oli erittäin vaikea päästä pois.

Sofia Adolfina Österbacka syntyi 1850-luvulla. Äiti kuoli varhain ja tyttö lähti jo yhdeksänvuotiaana ensin pikkupalkolliseksi. Parikymppisenä Sofia muutti piiaksi Poriin, jossa oli palveluksessa pari vuotta. Sitten matka jatkui kolmeksi vuodeksi Turkuun. Vuonna 1897 Sofia muutti Helsinkiin palvelijattareksi. Sofia pidätettiin 8.10.1900  yöllä Sepänkadun kellarista, jossa hän oli ollut miehen kanssa. Hän kertoi sen yhteydessä jääneensä lokakuun alussa työttömäksi ja asui siksi tilapäisesti kellarissa. Muuta asuntoa kun ei ollut. Prostituoituna Sofia ei itseään suinkaan pitänyt, vaan vakuutti elättäneensä itsensä tilapäistöillä. Joku hänet kuitenkin ilmiantoi.

Toista kertaa Sofiaa ei pidätetty ainakaan Helsingissä. Ehkä kyse oli satunnaisesta keikasta, jolla oli tarkoitus päästä pahimman yli. Piikatyttö suuressa kaupungissa oli todellakin pulassa, jos menetti työnsä tai jäi yllättäen vaille palveluspaikkaa. Silloin oli myös asunnoton. Oman ruumiin myyminen saattoi olla ainoa keino selvitä ja hankkia rahaa vaikkapa kotimatkaan. Sofia Adolfina Österbacka kuoli lehtitiedon mukaan 20.12.1908 Turussa. Hän oli tuolloin 47-vuotias.

                                                  
                                 Päivän Piikafakta:

Klikkaa esiin Päivän Piikafakta


Lähteet:
Antti Häkkinen: Rahasta vaan ei rakkaudesta. Prostituutio Helsingissä 1867-1939. Helsinki 1995, s.121.
Uusi Aura 29.12.1908.
Steinlen: Väijyjä. Työväen kalenteri 1.1.1910.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti