torstai 13. joulukuuta 2018

Sukututkijan Joulukalenteri 13.12.2018

Lucian päivänä aiheemme liittyy tietenkin Lucia-neitoon, jota tässä maalauksessa esittää ruotsalainen neito nimeltä Suzanne. Hän on siinä sisarensa kanssa herättelemässä vanhempiaan. Nyt kysymmekin siis, että kuka oli tämän kynttiläkruunua kantavan Suzannen isä?

Suzannen isä hankki elantoaan mm. kuvittamalla 1880-luvulla Topeliuksen Välskärin kertomuksia. Harva on hänen kuviaan ollut missään näkemättä. Mies piti pöydällä seisten vuonna 1898 puheen Suomen puolesta kirjallisen ja taiteellisen seuran Utile Dulcis-kerhon illanvietossa. Paikalla oli myös Juhani Aho. Hänen ensimmäinen suurnäyttelynsä Suomessa järjestettiin vuonna 1913. Sanotaan, että Suzannen vanhemmat suorastaan loivat koko pohjoismaisen kodin ihanteen. Isällä oli niin surkea lapsuus, että hän päätti rakentaa perhe-elämänsä onnelliseksi aina kotia myöten. Suzanne ja hänen sisaruksensa muuttivat äitinsä kuoltua kodin museoksi, jota he edelleen hoitavat.

Kuva: Flickr

Eilinen hyönteistutkija oli tietenkin Carl Gustaf Mannerheim (1797-1854), joka oli marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin isoisä. Maalauksen teki Gustaf Wilhelm Finnberg.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti