keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Sukututkijan Joulukalenteri 12.12.2018


Siinäpä sangen vakavamielinen mieshahmo: hallintomies ja kreivi, jolla oli mielenkiintoinen ja kaikkinielevä harrastus. Oikeastaan harrastuksesta hänet tunnetaankin maailmalla parhaiten. Hänen isänsä oli ollut kasvitieteilijä Carl von Linnén oppilaita ja hyvin kiinnostunut botaniikasta, joten poika Carl Gustafkin keräili kovakuoriaisia ja kävi niistä kirjeenvaihtoa alan johtavien tutkijoiden kanssa. Hänen kunniakseen on nimetty peräti viisi kovakuoriaislajia.

Mikä suku mahtaa olla kyseessä? Oikeastaan sukua voisi pitää hyvinkin vahvasti luonnontieteisiin perehtyneenä – mutta kaikkein parhaiten tämä suku tunnetaan taulumme henkilön Carl Gustafin pojanpojasta, jonka toimet olivat jokseenkin kaukana hyönteisistä ja kasvitieteestä. No, tokihan tämä teki tutkimusretken Aasian halki Kiinaan, joten sikäli hänen voi sanoa pitäneen yllä suvun hienoja tutkimusperinteitä. Pojanpojalle kuuluneita papereita lahjoitti itäisen naapurimme presidentti taannoin Sauli Niinistölle.

 Kuva: Kansallisgalleria/ Kari Soinio

Eilen ihailimme kaksoismuotokuvaa, jonka on maalannut Hendrik Munnichhoven. Siinä ovat Magnus Gabriel De la Gardie (1622-1686) ja hänen puolisonsa Maria Eufrosyne av Pfalz-Zweibrücken (1625-1687). Kyseessä siis suku nimeltä de la Gardie.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti