tiistai 11. joulukuuta 2018

Sukututkijan Joulukalenteri 11.12.2018


Kysymme tänään sukua, jonka Etelä-Ranskan Languedocissa syntynyt kantaisä oli nimeltään Ponce d'Escouperie. Hän oli kauppias Jacques Scoperierin poika. Mutta tämä Ponce tunnetaan paljon paremmin ihan toisella nimellä. Aikansa kierreltyään seikkailija päätyi Ruotsin palvelukseen ja liikuskeli myös Viipurissa ja Käkisalmessa. Seikkailija nappasi puolisokseen kuninkaan aviottoman tyttären. Kauppiaan pojanpojat olivat jo Ruotsin korkeinta eliittiä. Suomalaiset kutsuivat yhtä Poncen pojista nimellä ”Laiska-Jaakko”. Jaakon poika avioitui kuningas Kaarle X Kustaan sisaren Pfalz-Zweibrückenin prinsessan Maria Eufrosynenen kanssa, jonka äiti oli Ruotsin prinsessa, Kaarle IX:n tytär. Siinä vauhdissa ne omat sukujuuretkin ”vaihtuivat” arvokkaampiin aatelisiin esivanhempiin….

Mikähän ihmeen suku eteni näin rakettimaisesti kolmessa polvessa kauppiaista kreiveiksi ja avioliitoilla jopa kuningassukuun?



Kuva: Nationalmuseum, Stockholm, Gripsholmin linna. Wikimedia Commons.

Eilinen täyden kympin vävy oli kreivi Vladimir Aleksejevitš Mussin-Puškin, jonka puoliso oli Emilie Stjernvall. Maalaus on Karl Pavlovitš Brjullovin siveltimestä vuoden 1838 tienoilta. Samaa sukua oli kirjailija Aleksandr Sergejevitš Puškin. 

1 kommentti:

  1. De la Gardie. Lähtee kevät, lähtee talvi vaan ei lähde Lauska-Jaakko

    VastaaPoista