lauantai 9. joulukuuta 2017

Sukututkijan joulukalenteri 9.12.2017
Jatkamme sinipohjaisilla vaakunoilla. Tämän suvun vanhin tunnettu jäsen otti tai sai lisänimensä vaimonsa suvun vaakunan mukaan. Kun tätä aihetta hieman kehiteltiin, tuli lopulliseen versioon kolme ammukseksi arveltua esinettä. Emme rälssipeikkojen kanssa päässeet yksimielisyyteen siitä, josko ne kuitenkin olisivat kypäriä. Joku ehdotti ankkuripoijujakin.
Ruotsin ritarihuoneelle suku pääsi jo 1620-luvun lopulla. Suomen ritarihuoneeseen heidät kirjattiin numerolla yksi. Suku on vanhaa rälssiä ja sitä voi seurata aina 1400-luvulle asti. Asuinpaikkoja ovat muun muassa Pohja, Kisko, Tenhola, Hauho ja Lammi.

Suvussa on myös vapaaherrallinen haara, jonka jälkeläiset ovat levinneet Venäjälle ja intiaankin. Harvinaista kyllä, sekä Suomen että Ruotsin sukuhaarat ovat edelleen elossa mitä suurimmassa määrin.

Suvun historiasta muistuu mieleen kuuluisa Dacke-kapina Ruotsissa vuonna 1542. Sotaeverstinä mainittu suvun jäsen oli tuolloin lyömässä kuningasta vastaan suunnattua kapinaa. Saman miehen sisar oli tuolloin naimisissa Turun pormestarin kanssa. Suvusta voi mutkan kautta tulla myös mieleen eräs tunnettu saksien valmistaja!

terveisin ja hauskaa viikonloppua toivottaa

Lussi


Ja eilen oli vuorossa Järnefelt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti