sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Sukututkijan Joulukalenteri 10.12.2017Mennäänpä vaihteeksi Ruotsin puolelle sukuun, joka tavallaan liittyy Suomeenkin. Tämän arvoituksen lähettivät Ruotsin Ritarihuoneen kellarien rälssipeikot. Tässäpä onkin miettimistä sunnuntaiksi. 

Suvun kantaisä sai aatelisarvon 1637 ja vuonna 1646 kreivin arvon, ja kreivikunnan Suomesta. Sitä ennen hänelle oli jo lahjoitettu Saaren kartano. Nuori kiivasluonteinen kreivi ei kuitenkaan asettunut Suomeen, vaan muutti lopulta Saksaan. Kerrotaan, että 16-vuotiaana tuleva kreivi oli isänsä ruumiin ääressä huudahtanut: ”Nyt koitti aika, jolloin myös minun tulee kasvaa mieheksi maailmassa!” Nuorukainen osoitti suurta urheutta sotapalveluksessa. 


Kuningatar Kristiina totesi nuorukaisesta näin: ”Ei tärkeissä tehtävissä voi käyttää sellaista, jonka on vaikea pysyä vaiti.” Suvun vaakunassa huomiota kiinnittää sydänkilven poikki ulottuva punainen palkki, joka on nimeltään bastardijänne. Joskus avioton poikakin uskalsi ihan suoraan julistaa maailmalle alkuperänsä. 

Kiivaan kreivin suku jatkui varsin runsaslukuisena 1600-luvulla, mutta hiipui sitten mieslinjalta kokonaan vuonna 1748. Suvun neitonen avioitui aateliseen von Strahlenheim-sukuun ja sieltä eräs tytär vuorostaan ylhäisaateliseen Lewenhaupt-sukuun. Ja niinpä tätä kautta komean ja kiivasluonteisen kreivin jälkeläisiä elää edelleen. 


Samoin Sparre-suvun yhdessä haarassa kreivin suku jatkuu. Hopeinen kannu on vuodelta 1749 ja koristettu kyseisen suvun ja Sparre-suvun vaakunoilla. Myös Sparre-suvun eräässä haarassa on siis kiivaan kreivin verta.

Ylhäisin Terveisin
Lussi

Viime kerralla hämmästelimme sukua Boije af Gennäs

Kuva: Västergötlands museum, Wikimedia Commons

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti