keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Sukututkijan Joulukalenteri 6.12.2017Suomi 100! Mahtavaa. Rälssipeikot järjestävät keskiyöllä hurjat tanssiaiset Ritarihuoneen salissa. Minä lasken samalla ne kaikki seinillä olevat vaakunat.

Tämä Itsenäisyyspäivän vaakuna onkin todella upea, sillä sehän on samalla kokonainen sukutaulu! Minä erityisesti pidän juuri tällaisista vaakunoita, vaikka muutamat rälssipeikot hieman vierastavatkin niitä. Innostuin askartelemaan suvun vaakunoista teille sukutauluja. 


Kun tämä Hampurista Ruotsin Gävleen tullut suku aateloitiin vuonna 1693, sen vaakuna oli vielä varsin perinteinen. Sitten eräs suvun jäsenistä sai vapaaherran arvon vuonna 1768 ja niinpä vaakunaa muutettiin. Jotkut ovat löytäneet uudesta vaakunasta hyvinkin mystisiä piirteitä, mutta minä näen siinä vain silkkaa genealogiaa… 


Vaakunan keskelle sydänkilpeen jäi siis kantaisän porvarisvaakuna. Mukaan liitettiin kaksi muuta vanhaa vaakunaa: vapaaherran äidin Beata Funckin suvun aatelisvaakuna, johon on kuvattu tähti ja malmivuori. Vapaaherran vaimon Helena Maria Söderhielmin suvun vaakuna on oikealla. Siinä on kuvattuna linnoitus ja kaksi tähteä. Petomainen aarnikotka eli griippi on jätetty pois. Kahteen osaan liitettiin vielä hieman uratietoa: alas tykistön tunnukset (tykit ja neljä kuulaa) ja ylhäälle Taalainmaan liput.


Vapaaherran jälkeläinen sai puolestaan kreivin arvon Suomessa vuonna 1824. Hän olikin samalla ensimmäinen Suomessa syntynyt suvun jäsen, joka virkauransa ohessa oli ansioitunut hyönteistieteilijä. Ja uuteen kreivilliseen vaakunaan pääsi nyt kreivin äidin Vendla Sofia von Willebrandtin vaakuna, jossa on torni. Esiäidin Beata Funckin tunnus sai väistyä. Herkules-hahmotkin vaihtuivat karhuun ja hirveen. 

Ja entäpä sitten tämän kreivin pojanpoika… no, hän se olikin mies paikallaan. Lainataanpa hänen viisaita ja ajankohtaisia sanojaan tänä Suomen 100-vuotis juhlapäivänä:

"Monet Ritarihuoneen seinillä olevista kilvistä tietävät kertoa esi-isien suurista töistä, mutta laakerikin kellastuu lopulta eikä esi-isien kunnia yksistään riitä myöhäänsyntyneille suvuille. Pysyttääkseen perintätavat voimassa täytyy sentähden jokaisen sukupolven antaa lisänsä mitä velvollisuudentuntoiseen työhön, loistavaan urhoolisuuteen ja isänmaanrakkauteen tulee."


Ikimuistoista Itsenäisyyspäivää 100 vuotta täyttävässä Suomessa!

Toivottelee Arkistopeikko Lussi

Ja eilen vuorossa oli - mikäpä muu kuin Blåfield
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti