torstai 7. joulukuuta 2017

Sukututkijan Joulukalenteri 7.12.2017Suomen Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlapäivästä toipuessa haluamme rälssipeikkojen kanssa rentoutua ja hehkutella kansallisromanttisissa tunnelmissa autonomian aikoja muistellen. Ja mikäpä sinne paremmin johdattelisi kuin taide. Tämäkin suku on tullut alun perin Skotlannista, mutta kantaisä hääräsi suutarimestarina Narvassa vuonna 1650 eikä ole varmuutta hänen aatelisjuuristaan Skotlannissa. 

Pojanpojat aateloitiin Kustaa III:n toimesta vuonna 1772 lähinnä isän ansioiden johdosta. Aateloituja veljeksiä oli neljä, joista kaksi jatkoi sukua. Suvulle kuului pitkään Suomessa Haminalahden kartano Kuopiossa. Ruotsissakin sukua asui, mutta se hiipui mieslinjaltaan vuoteen 1917 tultaessa.


Kuvanveistäjiä ja taitelijoita on tässä suvussa ollut vilisemällä. Samoin löytyy tehtailijoita, filosofeja, professoreita ja sotilaita. Yksi suvun taiteilijajäsenistä oli Suomen ensimmäisiä talvimaisemien kuvaajia. 

Helsingin Annankatu kylmänä talviaamuna 1868 perustuu taiteilijan kodin ikkunasta avautuneeseen näkymään. Toinen veli maalasi 1878 esimerkiksi oheisen maalauksen nimeltä ”varpusia kuhilaassa”. 


Kolmas velipoika jatkoi samoilla linjoilla. Vaikka ei koskaan olisi aatelissuvuista mitään kuulutkaan, niin tämä sukunimi on tuttu taatusti kaikille. 


Teitä Talvisesti Tervehtien
Arkistopeikko Lussi 

Ja eilen esillä oli - Mannerheim! Lainasimme myös G.Mannerheimin pitämää puhetta kirjasta "Tasavallan juuret. Suomen presidenttien esipolvet" (2017)

Kuvat: Wikimedia Commons. Kuvan sukuvaakuna löytyy Husbyn kirkosta Ruotsin Taalainmaalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti