tiistai 5. joulukuuta 2017

Sukututkijan Joulukalenteri 5.12.2017


Näin Suomen 100-vuotisen taipaleen aattona sopii nostaa täältä Ritarihuoneen kellareista esiin kysymys, että mikä onkaan vanhin suomalainen elossa oleva aatelissuku? Sitä rälssipeikotkin pitkään pohtivat ja vertailivat eri aateliskirjojen ikää...

Siis sellainen suku, joka olisi ihan Suomenniemeltä lähtöisin eikä lahden takaa Ruotsista, Balttiasta tai Saksanmaalta. No, ainakin tämän suvun kantaisä Jöns mainitaan Maskussa jo 1400-luvulla… eli ainakin jo keskiajalla asunut Varsinais-Suomessa.

Sten Sture antoi Turun porvarinakin mainitulle Bengt Jönssonille aateliskirjan 541 vuotta sitten, eli vuonna 1476. Bengtin vaimo oli Tawast-sukua. Sukunimi tosin otettiin käyttöön vasta 1630-luvulla vaakunan pohjalta, koska sellainen piti aatelissuvulla olla. Suku pysytteli Varsinais-Suomessa ja Hämeessä. Vuoteen 1872 suvulla oli hallussaan Sääksmäen Jutikkalan kartano. 

Suvun nimi onkin suomennettuna toisaalta varsin sopiva suomalaisperäiselle aatelissuvulle. Tämä ikivanha suku on jatkunut vuosisatoja harvinaisen elinvoimaisena myös mieslinjaisesti.  Suvussa on ollut aina niin köyhiä kuin rikkaita, piikoja, torppareita ja sotapäälliköitä. Se on edelleen jäsenmäärältään yksi suurimmista elossa olevista aatelissuvuista. Nimenkantajia on toista sataa, ja suvun jäseniä löytyy hieman joka elämänalalta. Ja jos laskemme mukaan vielä kaikki naislinjat, niin jälkeläisten luku onkin jo melkoinen!


Yksi itsenäisen Suomen ensimmäisistä ja valovoimaisimmista filmitähdistä 1920-luvulla oli tätä kyseistä sukua. Ikävä kyllä, hän kuoli ihan liian nuorena. Jälkeläiset ovat myös näyttelijöitä. Pari toimittajaakin suvun piiristä nykyisin löytyy sekä lukuisia yrittäjiä.

Jännittävää Itsenäisyyspäivän odotusta
Toivottelee Lussi

PS. Eilen esillä oli Munsterhjelm 

Kuva: Sigurd Rasmussen 1928, Suomen Kansallisteatterin näyttelijä. Museovirasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti