Sauvossa asui Ruotsin vallan aikaan useita aatelisia ja säätyläisiä. Yksi heistä oli vuonna 1700 syntynyt Anna Margareta. Neitosen isoisä oli Riggert von Munster, joka mainitaan kauppiaana Turussa 1600-luvun alkupuolella. Anna Margaretan isä oli Turun hovioikeuden presidentti, joka aateloitiin 1726.
Neljä vuotta myöhemmin Anna Margaretan vei vihille Sauvosta Lautkankareen ratsutilan itselleen
hankkinut Isak Wessman, joka oli kruununvoudin poika. Isak Wessmanilla ja Anna Margaretalla oli
ainakin viisi lasta. Heistä Hedvigin vei vihille Iso-Mäkipään rusthollari Abraham Salmberg. Lautkankareen Salmin isäntänä 1770-luvun lopulta lähtien ollut Christian Johansson otti puolestaan Ulrikan vaimokseen.
Katharina Charlotta Wessmanin avioliitto kruununvouti Anders Mansneruksen kanssa. Tämän
pariskunnan lapsenlapset ”vajosivat rahvaaseen”, kuten 1900-luvun alun sukukirjoissa joskus mainitaan. Pojanpoika Karl Niklas ansaitsi elantonsa mm. merimiehenä ja hänen omista pojistaan Adolf oli töissä tiilitehtaalla Turussa. Anna Margaretan vanhimman veljen Johanin aatelissukuhaarassa löytyy taiteellista lahjakkuutta. Hämeessä asunut kuuluisa taiteilija sai inspiraatiota ympäristönsä maisemista. Pojasta tuli kuvanveistäjä, ja veljenpojasta taiteilija. Jälkipolvista löytyy myös graafikoita ja kirjailijoita.
Tässä jouluinen talvimaisema Tuuloksesta vuodelta 1874. Sen myötä minä Lussi toivottelen mukavaa maanantain jatkoa teille kaikille!
ps. eilisen kalenterin vaakuna oli von Numers -suvun oma
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti