lauantai 16. joulukuuta 2017

Sukututkijan Joulukalenteri 16.12.2017Minä, serkkuni Nisse ja rälssipeikot olemme etsineet tämän suvun kantaisää kissojen ja koirien kanssa Ruotsinmaalta. Melkein tekisi jo mieli suorastaan luovuttaa, mutta kun geneettisen sukututkimuksen harrastajat ilmoittivat jatkavansa ponnisteluja suvun varhaisten vaiheiden kimpussa, niin kai meidänkin täytyy täällä kellareissa vain jaksaa ja jatkaa…

Suvusta tehdyn vanhan kronikan mukaan eräs Hans olisi ollut 1500-luvulla vahtimestarina Tukholman linnassa ja kaiken lisäksi Kaarina Maununtyttären veljen vävy. Harmi kyllä mistään asiakirjoista ei mokomia sukuyhteyksiä löydy. Mutta pari vuosisataa myöhemmin kirjoista ja sukuraamatuista löytyy sitäkin enemmän jutunjuurta.


Varmemmalla pohjalla ollaan, kun puhutaan Helsingissä työskennelleestä koulumestari Ericuksesta ja hänen veljestään, joka omisti tilan eräässä tietyssä pitäjässä Hälsinglandissa Ruotsissa. Koulumestaristamme alkoi sukurypäs, joka on elinvoimainen tänäkin päivänä. Joukossa on ollut vuosisatojen mittaan erityisen paljon pappeja.

Itäsuomalaistunut sukuhaara lisäsi nimensä kirjoitusasuun h-kirjaimen, jotta nimi ääntyisi oikein venäjänkielistenkin keskuudessa. Tämä sukuhaara aateloitiin vuonna 1866 ja se sai etuliitteen ”von”. Vuonna 1886 suku korotettiin vapaaherralliseen säätyyn. Aateloidun miehen isä muuten perusti Havin kynttilätehtaan vuonna 1829, joten sopii muistaa tätä sukua, kun sytytätte adventtikynttilää.


Sadunhohteisin terveisin
Lussi

Eilen esittelimme suvun von Nottbeck

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti