tiistai 12. joulukuuta 2017

Sukututkijan Joulukalenteri 12.12.2017



Aateliskalenterimme on jo puolivälissä!! Aika kuluu nopeaan, kun tekee sukututkimusta.  Ennemmin tai myöhemmin törmäämme Taivassaloon.

Taivassalolainen tarina kertoo, että aatelisherroja asui alun perin myös Pohjanmaalla, mutta pohjalaiset lupasivat paholaiselle maksun, jos tämä veisi ne kaikki Ruotsiin. Piru suostui, keräsi paronit pussiin ja lähti matkaan. Vehmassalmen rannassa hän yllättyi, kun siinä ei ollutkaan siltaa. Tällöin otti hyvän vauhdin ja hyppäsi salmen yli. Pussi repesi ja paroneita alkoi pitkin Taivassaloa tipahdella säkistä. 


Mikäli taruun uskoisi, niin tämän suvun kantaisä lienee kömpinyt ensin ulos säkistä. Hän oli varsinaissuomalainen mies, joka sai rälssikirjeensä vuonna 1407 Erik Pommerilaiselta. Hänen pojantyttärensä pojanpojan poika aateloitiin vuonna 1625. Ei siis ole aivan suora mieslinja. Välissä on eräs lainlukija Mikael, joka avioitui Taivassalon Vuorenpään perijättären kanssa. Jälkeläiset, kolme veljestä nousivat vapaaherroiksi 1700-luvulla. 



Suvussa on ollut etevä sukututkija, joka toimi Ritarihuoneen genealogina 1923-1952 ja hääräsi myös Suomen Sukututkimusseurassa. Yhdessä serkkunsa Axelin kanssa he rahankeräyksellä pelastivat Jean Sibeliuksen tämän veloista. Sanotaan, että Sibeliuksen Finlandia oli oikeastaan Axelin idea. Lisäksi eräs maamme merkittävimpiä suomenruotsalaisia kirjailijoita oli tätä samaa sukua. Kirjailijan tilillä on peräti kaksi Finlandia-palkintoa. Hän on sanonut: ”Lyriikka opettaa näkemään jotain, mistä ihminen on kävellyt ohi.”

Teitä Tervehtii
Lussi

Eilen vuorossa oli vapaaherrallinen suku Yrjö-Koskinen

Kuva: Wikimedia Commons

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti