maanantai 11. joulukuuta 2017

Sukututkijan Joulukalenteri 11.12.2017Tässäpä mainio vapaaherrallinen suku, jonka kantaisänä on historiantutkija! Olen ehdottomasti sitä mieltä, että historiantutkijat ansaitsisivat aatelisarvoja. Esimerkiksi Eino Jutikkala, Heikki Ylikangas ja Matti Klinge voisivat kaikki olla vaikka kreivejä. Ensin mainitulla olisi ollut kartanokin jo valmiina. Tasavallassa ei kuitenkaan enää aatelisarvoja jaella, joten tyydymme tässä haaveiluun.


Suku on alunperin Ångermanladista. Tuleva aatelismies ei saavuttanut mainettaan sodassa, vaan siitä kirjoittamalla ja tutkimalla. Ainoastaan hän päätyi pieneen riitaan koulunsa rehtorin kanssa ja sai käytöksestä arvosanaksi tyydyttävän. Ylioppilaana hän opiskeli suomen kieltä, vaikka se olikin ruotsinkielisele nuorukaiselle vaikeaa. Ystävälliset talonpojat auttoivat häntä. Siinä kielenopiskelun ohessa löytyi myös morsiankin. Yliopistossa nuori mies suomensi sekä etu- että sukunimensä. Hänen väitöskirjansa valmistui 1850-luvulla, ja se on suomalaisen historiankirjoituksen klassikko, jota Snelmankin ylisti:


Sanomalehtimiehenä hän kehitteli uudissanoja suomenkieleen, kuten aselepo, asevelvollisuus, itsehallinto, kulkuneuvo, ohjelma ja päivämäärä. Ura vei historiantutkijan aina senaattoriksi asti. Aatelisarvon hän sai vuonna 1884 ja korotuksen vapaaherraksi 1898. Vapaaherran jälkeläiset ovat sijoittuneen niin politiikkaan, diplomaateiksi kuin opettajiksikin.


Leppälahden talo Lopella oli pitkään vapaaherran kotina. Pihapiirissä oli myös "Haapamaja" jonne kelpasi vetäytyä pohtimaan Suomen historiaa. 

Historiallisissa tunnellmissa tervehtien
Lussi

Eilen tapasimme suvun af Wasaborg, jonka kantaisä oli siis Kustaa II Aadolfin avioton poika ja kuningatar Kristiinan velipuoli.

Kuvat: Wikimedia Commons, Kyläkirjaston kuvalehti 1.12.1900

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti