sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Gunilla Porthana

En tiedä kuinka moni sukututkija harrastaa dekkarien lukemista. Itselläni ei juuri ole ollut siihen tarvetta. Tuntuu, että tämä harrastus tarjoaa samat elementit. 
Kuka, kenen kanssa ja missä. Kuka kuoli ja milloin, mistä syystä.  Piiloleikit ja palapeliarvoitukset ovat tässä harrastuksessa taattuja.

Yksi omista arvoituksistani on esiäitini Gunilla Porthana.  

Monissa sukupuissa Gunilla esiintyy yhtenä Joroisten kirkkoherran Sigfrid Gustavsson Porthanuksen (n. 1634 – 1693)  lapsena.  
Ongelma vain on se, että Gunillaan on yhdistetty myös patronyymi Andersdotter.

Olisiko itsensä kirkkoherran tyttärelle vahingossa laitettu väärä patronyymi? Kaikenlaistahan kirkonkirjoihin on vuosisatojen mittaan epähuomiossa kirjattu tai jätetty kirjaamatta, mutta tässä tapauksessa virhe ei oikein tunnu uskottavalta.
Olen siis alusta saakka ollut taipuvainen uskomaan, että Gunillan isä oikeasti oli Anders eikä suinkaan Sigfrid.  

Teoriani on ollut se, että Gunilla on jonkun sukulaisen lapsi, joka syystä tai toisesta on elänyt kasvattityttärenä Joroisten kirkkoherran perheessä.

En kuitenkaan tähän saakka ole onnistunut löytämään sopivaa Andersia koko laajasta Porthanien suvusta.

Sigfrid Porthanus toimi sotapappina ja joutui sotavankeuteen Puolassa. Vapauduttuaan hän aloitti Juvan kappalaisena 1666 ja Joroisten kirkkoherrana 1676.  Sigfrid avioitui myös pappisperheestä tulevan, Viitasaarella syntyneen Maria Henriksdotter Kockoniuksen kanssa.

He saivat seuraavat lapset : Johan, Henricus (Suomen historian isäksi tituleeratun Henrik Gabriel Porthanin isoisä) sekä Prudentia.
Ja Gunillan, kysymysmerkillä.   

Axel Bergholmin toimittamasta Sukukirja, Suomen aatelittomia sukuja, osasta 2, löysin vihdoin tiedonjyvän, joka kenties voisi valaista Gunillan sukujuuria.

Komealta kalskahtavan Porthanien suvun esi-isä oli ehta viipurilainen kauppias Gustav Pentinpoika Purtanen (syntynyt noin 1590 Viipurissa.)  Purtanen/Porthanusten perään Bergholm on kirjannut Purthanusten sukuhaaran, jonka hän arvelee olevan samaa sukua kuin nuo kuuluisammat Porthanit. Myös Purthanusten suku on Viipurista ja alunperin kauppiaita.

Bergholm kirjaa heitä seuraavasti:
-Per Purtan, porvari Viipurissa (1540-1572) 
Hänen poikansa oli  -Hans Pietarinpoika Purtan, omasi talon Viipurissa 1578, kuninkaallisen majesteetin palvelija 1573-1583, sitten vouti Savossa, asui 1590-1597, kaupunginkirjuri siellä 1600-1604. Hänen poikansa oli todennäköisesti
-Johannes Johannis Purthanus , kirkkoherra Koivistossa 1609, kuoli 1652. Puoliso Karin Henrikintytär, kuoli 1652. 
Heidän lapsiaan (ja nyt päästään minun kannaltani asiaan:)
-Anders, furiiri (1658)

Furiirit olivat aliupseereita, jotka huolehtivat sotaväen majoituksesta ja muonituksesta.
Kenties haluan vain kuvitella, mutta mielestäni yhtymäkohtia Anders Purthanuksen ja Sigfrid Porthanuksen välillä löytyy sopivasti.

Ehkä he olivat kaukaisia serkkuja, jotka tapasivat viimeistään Puolan taistelukentillä? Ehkä he olivat tuttuja jo sitä ennen, pyörineet pikkupoikina samoissa pappiloissa?  Ehkä Anders oli leski, jolle furiirin liikkuva työ ja tyttärestä huolehtiminen osoittautuivat mahdottomaksi yhtälöksi ja Sigfridin vakaa elämä Joroisten kirkkoherrana tarjosi ratkaisun?  

Monista dekkareista tulee sarjoja, joihin onneton lukija liimautuu pitkiksi ajoiksi. Pelkään pahoin, että Gunillan, Sigfridin ja Andersin arvoituksesta tulee oma –vähintäänkin – trilogiani.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti