perjantai 1. joulukuuta 2017

Sukututkijan Joulukalenteri 1.12.2017Heraldiikka ja sukututkimus kuuluivat ennen vanhaan selvemmin yhteen kuin nyt. Serkkuni Nisse muutti taannoin Korvatunturilta Helsinkiin Kruunuhakaan, jonka maanalaisissa käytävissä hän hyvin viihtyy – ja varsinkin Suomen Sukututkimusseuran perähuoneessa. Yksi Nissen salakäytävä vie myös Ritarihuoneelle ja sen salaisista kellareista hän ja muut rälssipeikot usein lähettelevät minulle ikivanhoja vaakunoiden kuvia tunnistettavaksi. Nyt saatte auttaa tässä hommassa!

Kalenterissamme siis arvuutellaan, mikä suku on kyseessä. Oikea vastaus löytyy aina seuraavana päivänä.
Tällä suvussa oli ensin vaakuna, ja sitten vasta keksittiin sukunimi. Se on vanhin edelleen mieslinjaltaan elossa oleva ruotsalaisperäinen aatelissuku. Suvun kantaisä ritari Nils Sigfridsson mainitaan vuonna 1280. Gabriel Anrep vetäisi suvun vanhimmaksi mieheksi Sigtrygg -nimisen miehen, joka olisi palvellut Norjan kuningas Olavi Pyhää 1030-luvulla. Vaakunan perusteella kehitettyä sukunimeä alettiin käyttää vasta 1700-luvulla. Ruotsissa Sävsjön kunnanvaakuna on saanut vaikutteita kyseisestä vaakunasta, koska siellä sijaitsi keskiajalla kyseiselle suvulle kuulunut linna.

Aatelissuvun nimen on saanut Ruotsissa myös lehtomaitikka, jota tavataan Etelä-Suomenkin lehdoissa! Vai kumpi nyt sitten olikaan ensin….


Teitä Jälleen Lämpimästi Tervehtää
Arkistopeikko Lussi 


Kuvat: Wikimedia Commons (Christian Fischer 2014), Adelsvapen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti