torstai 8. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 8.12.2016


Rivieran kautta saavumme Espanjaan ja Granadaan. Ratsumies tosin ehdotti, että kävisimme ensin Pariisin Montmartrella tutustumassa lähemmin tähän La Gou.. siis neiti Weberiin, mutta siihen en suostunut, joten hän murjotti koko matkan.


Kolmiodraama Alhambran palatsissa

Tämän olen aina halunnut nähdä: Alhambra Espanjan Granadassa, maurien palatsi.

Alhambra on Nasrid-suvun rakennuttama palatsi Espanjan Granadassa, jonka keskeiset osat rakennettiin 1300-luvun loppupuolella. Sitä pidetään islamilaisen arkkitehtuurin yhtenä suurimpana saavutuksena. Nasridin suvun ja dynastian loppua leimasivat jatkuvat sodat Kastiliaa vastaan. Toinen syy oli sisäpoliittinen: kohtalokas kolmiodraama.

Prinsessa Aïcha tai Aixa syntyi Nasridien kuningassukuun Granadassa. Hänen isänsä oli sulttaani Muhammed IX. Tyttärellä oli omia palatseja ja omaa omaisuutta. Aixa avioitui ensin sukulaisensa sulttaani Muhanned XI:n kanssa ja tämän kuoltua vuonna 1455, hän avioitui Abu I-Hasan Alin kanssa, joka myös kuului Nasrid-sukuun. Siten valta pysyi mukavasti suvun piirissä. Musilimit kunnioittivat Aixaa myös nimellä Aisha al-Horra, kunnioitettu (Al-hurra = vapaa nainen), koska hän oli profeetta Muhammedin jälkeläinen. Aixa olikin vaikutusvaltainen nainen ja on yksi parhaiten tunnettu nainen koko Granadan emiraatin historiassa. 

klikkaa sukutaulu suuremmaksi

Tarinat kertovat, että Granadan emiraatin ja Kastilian välisissä kiistoissa napattiin panttivangiksi kirkosta nuori aatelisneito Isabe de Solís, joka oli kastilialaisen aatelismiehen Sancho Jiménezin tytär. Perhe kieltäytyi maksamasta lunnaita, koska Isabel oli noussut isäänsä vastaan ja määrätty eliniäkseen luostariin. Vangitsijat myivät Isabelin orjaksi Granadan sulttaani Abu l-Hasan Alille. Tarinan mukaan pari rakastui syvästi toisiinsa ja sulttaani otti Isabelin toiseksi vaimokseen. Isabel kääntyi muslimiksi ja sai nimen Zoraida (Thuraya = tähti) ja synnytti sulttaanille kaksi poikaa Nasrin ja Saidin.

Nasridien vaakuna Alhanbrassa
 Aixa joutui miehensä taholta epäsuosioon, mikä ei miellyttänyt alamaisia. Aixa oli profeetan jälkeläinen ja uusi vaimo ties mitä sukua ja vielä viholliskansaa. Hylätty vaimo lähti Alhambrasta omaan palatsiinsa. Se johti vuonna 1482 sisällissotaan Granadassa. Tilanne oli poliittisesti katastrofi, koska Kastilia uhkasi koko ajan Granadaa. Rauhoittaakseen kansan Abu I-Hasan Ali luovutti vallan pojalleen Boabdilille eli Muhammedille, mutta jatkoi taistelua Kastiliaa vastaan mikä palautti kansansuosion uudelleen ja nosti hänet uudelleen valtaan 1483. Sulttaani kuitenkin kuoli vuonna 1485. Sen jälkeen Zoraya eli Isabel lähti palatsista ja kääntyi takaisin katolisiksi. Pojat ottivat nimet Juan de Granada ja Fernando de Granada.

Poikansa sulttaani Muhammed XII:n aikana Aixa toimi tiiviisti mukana politiikassa. Emiraatti menetti alueita Kastilialle ja lopulta Muhammad XII joutui luovuttamaan valtakuntansa 2. 1. 1492 Aragonian Ferdinand II:lle ja Kastilian Isabellalle.

Manuel Gómez-Moreno González: Boabdilin hovi lähtee maanpakoon

Aixa seurasi poikaansa maanpakoon ensin Alpujarrasiin ja 1493 Marokon Fesiin. Legenda kertoo, että kun Muhammed XII itki lähtiessään Alhambrasta, hänen äitinsä sanoi: ”Älä itke kuin nainen sen vuoksi mitä et voi puolustaa kuin mies.”

Jaa-a...Yhden suvun ja perheen tarina tämäkin….


Francisco Pradilla Ortiz1882: Granadan antautuminen
 Alhambra 8.12.

Tervehtien
Arkistopeikko Lussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti