lauantai 3. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 3.12.2016
Ratsumies väittää koko ajan ettei eksy. Hän kuulemma tuntee hyvin Euroopan, koska retkeili täällä aika paljonkin vuosina 1618-1648. Hmm.. mitä siitäkin tulisi ajatella? Mystinen tyyppi.

Uudenvuoden konserttia odotellessa…

Wien on aina Wien. Sinne siis ratsumme suuntaa! Uusi vuosi käynnistyy miljoonissa kodeissa Itävallasta Wienin filharmonikoiden Uuden vuoden Strauss-konsertilla. Jo useamman vuosikymmenen ajan tv:n edessä on taputettu Radetzky-marssin tahtiin ja saatu tulevalle vuodelle keinuvat tahdit ”Tonava kaunoisen” sävelin. Ja myös Garmisch-Partenkirchenin mäkiviikon osakilpailuun, joka tunnetusti alkaa heti konsertin jälkeen. 

Palaamme wienervalsseja edeltäneeseen aikaan ja vuoteen 11.2.1762, jolloin Itävallassa vihittiin muuan toivoa täynnä oleva nuori pari. Vihkitodistuksessa lukee näin:

Kunnianarvoisa Johann Michael Strauss, hänen ylhäisyytensä kenttämarsalkka, kreivi von Roggendorfin palveluksessa, kastettu juutalaiseen uskoon, naimaton, syntynyt Ofenissa, Wolf Straussin ja vaimonsa Theresian laillinen poika, molemmat juutalaisia. Puoliso: Kunniallinen ja hyvämaineinen Rosalia Buschin, syntynyt Gföllissä, Ala-Itävallassa, entisen metsästäjän Johann Georg Buschin ja Eva Rosinan laillinen tytär.

Wienin Musikvereinin Kultaisessa Salissa ovat soineet vuoden ensimmäisenä päivänä Straussin sävelet aina vuodesta 1939 alkaen. Se oli aikaa, jolloin Natsi-Saksa valtasi Itävallan ja Wienin filharmonikoista erotettiin kaikki juutalaiset.

Kuten arvata saattaa, Johan Strauss vanhemman isoisän vihkitodistus oli kipeä löytö Natsi-Saksan rotupuhtautta vaaliville sukututkijoille. Straussien maailmankuulu sukudynastia haluttiin nähdä arjalaisena… ja mitä löytyi: juutalainen kantaisä. No mitä tehtiin? Oltiin ihan hiljaa ja väärennettiin vanhaa vihkimerkintää siten, ettei siitä kävisi ilmi juutalaisuus. Mutta eihän suvun menneisyys muutu lähteitä väärentämällä! Naurettavaa.

Straussin suku on aivan uskomaton. Kuuluisia säveltäjiä löytyy useassa sukupolvessa ja jokainen heistä on vieläpä täysin ansainnut kuuluisuutensa. Unkarinjuutalainen Johann Michel Strauss voi olla ylpeä jälkeläisistään. Me kaikki voimme olla, sillä maailma olisi paljon ankeampi paikka ilman tätä sukua.

Klikkaa sukutaulu suuremmaksi

Musiikin parissa puuhailee myös Johann Strauss vanhemman jälkeläinen, lakitieteen tohtori Eduard Strauss (s.1955), joka muuten selvittelee vapaa-ajallaan sukunsa historiaa. Siinäpä on hyvä harrastus!

Wien 3.12.

Tervehtien
Arkistopeikko Lussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti