perjantai 2. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 2.12.2016
Ihmettelette ehkä kuka minua matkalla kyytii. No, tietenkin Korvatunturin oma ratsumies! Kyllä, Korvatunturi on ikivanha rustholli. Sen aputilana on Koiramäki jossain Punkalaitumen suunnalla.

Wittelsbachien kummat kuninkaat

Kun nyt kerran päädyimme tänne Baijeriin, voisimme pyytää audienssia Baijerin kuninkaan Ludvig II:n hoviin. Emme Müncheniin, vaan Füsseniin, Neuschwansteinin linnaan. Baijeria hallitsi vuosisatoja Wittelsbachien ruhtinassuku. Ludvig rakasti Wagnerin oopperoita ja rakenteli linnoja. Ei mitään pilvilinnoja, vaan todellisia loisteliaita linnoja jylhiin vuoristomaisemiin. Se vaatii rahaa – ja paljon. Kuninkaan tolkuton tuhlailu ja oudommaksi käyvä käytös huolettivat alamaisia. Ludwigin kerrotaan keskustelleen Ranskan kuninkaan Ludvig XIV:n patsaan kanssa ja ajelleen öisin vaunuillaan romanttisten linnojensa ympäristössä. Suku asetti miehen holhoukseen. Pian sen jälkeen entinen kuningas löytyi hukkuneena ja samoin tämän lääkäri.

Neuschwansteinin linna
 
Emme saa unohtaa, että Ruotsin kuningas Kaarle XII oli isälinjaltaan samoja Baijerin Wittelsbacheja kuin Ludwig. Jotenkin hämmentävää, että Kaarle XII oli todellakin patrilineaarisesti Wittelsbach. Hänet samaistetaan niin voimakkaasti Ruotsin Vaasa-sukuun.

Klikkaa sukutaulu suuremmaksi

Toki muistamme myös Ludvig II:n ylimaallisen kauniin serkun, Itävalta-Unkarin keisarinnan Sissin, joka oli omaa sukua Wittelsbach. Molemmat kauniita ja – kummallisia. Jotkut nimittivät sitä sukurasitteeksi. Liikaa serkusavioliittoja Wittelsbachien ja Itävallan Habsburgien välillä. Omalla tavallaan erikoinen oli myös Kaarle XII, Ruotsin sankarikuningas, joka uhrasi kaiken sodalle ja kuoli luotiin Norjan tuntureilla. Ja jätti kassan valtion tyhjäksi kuten myöhemmin Ludwig. Keisarinna Sissin surmasi italialainen anarkisti. Surullinen loppu kaikilla kolmella Wittelsbachilla.

Onko heissä yhdennäköisyyttä?

 Füssen, Baijeri 2.12.

Teitä Tervehtii
Arkistopeikko Lussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti