torstai 1. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 1.12.2016
Joulupukki teki marraskuussa päätöksen ja käski minut matkalle. Vietän kuulemma ihan liikaa aikaa arkistoissa maan alla. Minun pitäisi kiertää maapallo ja raportoida hänelle ja tontuille sekä 100-vuotisjuhlaan valmistautuvalle Suomen Sukututkimusseuralle siitä, millaisia sukutarinoita maailmalta löytyy. Jokaisella on tarina ja jokaisella suvulla on Joulupukin mukaan montakin tarinaa. Lupasin etsiä sellaisia.

Ketsuppia, kiinteistöjä ja presidentti

Saavumme Kallstadtiin, idylliseen pikkukylään Saksan Rheinland-Pfalzin osavaltioon, jota ympäröivät runsaat viiniviljelykset. Asukkaita vähän päälle tuhat. Tuskinpa oli sitäkään vuoden 1789 tienoilla.

Vuonna 1789 nuori aviopari Johann Paul ja Maria Elisabeta ihastelivat vastasyntynyttä poikaansa Pfalzin metsäseudun reunamailla. Vasta reilun vuoden ikäinen Charlotta-tytär haparoi ensi askeleitaan. Suku oli saanut elantonsa viinitarhoista jo 1600-luvulta lähtien, vaikka sen oletettu kantaisä Hanns Drumpft olikin alueelle vuonna 1608 asettunut lakimies. Mahtoivatko vanhemmat tuumia mitä näistä kahdesta lapsesta tulisi? Millaisia palasia he olisivat pitkässä sukupolvien ketjussa?

Kallstadt

Charlotta avioitui aikanaan Johan Georg Heintzin kanssa ja sai oman perheen. Vuodet vierivät, vuosisadat kulkivat. Ja miten kävi: pikkuserkukset päätyivät Kallstadtista 1800-luvun lopulla siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin paremman elannon toivossa. Charlotta Trumpin pojanpoika Henry John Heintz perusti yhtiön nimeltä H.J. Heinz Company ja hänestä tuli miljonääri. Heinzin ketsuppi on kaikille tuttu. Johannes Trumpin pojanpoika Friedrich Trump taas ryhtyi perustamaan ravintoloita ja hotelleja. Ja loppu on tietenkin historiaa, mikä nähtiin Yhdysvaltojen presidentin vaaleissa viime marraskuussa: Donald Trump.

Siinäpä on nyt Kallstadtin asukkailla ihmettelemistä kerrakseen… kaksi amerikkalaista miljonääriä samasta pikkukylästä ja samasta suvusta! Tätä sattumaa ihmetelessä saa melkein ketsupit rinnuksille!

Klikkaa sukutaulu suuremmaksi

Kallstadt, Baijeri 1.12.

Teitä tervehtii
Arkistopeikko Lussi

Kuvat: Wikimedia Commons, ellei toisin mainita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti