maanantai 19. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 19.12.2016


Kas niin... vaikeuksien kautta voittoon. Tongalaisten vene kuljetti näppärästi meidät Havaijille. Ratsumies totesi, ettei jatka matkaa, vaan jää tänne. Se ei kyllä vetele, vaikka hän olikin pahoin merisairas. Mitä minä sanon Joulupukille?

Kaunis Kaʻiulani

Aloha! Havaiji! Pyydämme audienssia Havaijin kuninkaalliseen hoviin. Löytöretkeilijä James Cook "löysi" tammikuussa 1778 Havaijin saariryhmän. Se oli itsenäinen kuningaskunta vuosina 1810-1893. Keskenään sotineet heimot yhdisti lopulta kuningas Kamehameha I (1758-1819). Hänen poikansa ja vaimonsa matkustivat valtiovierailulle Englantiin 1832 ja vastustuskyvyttöminä he kuolivat siellä pian tuhkarokkoon. Havaijilaisia kuoli tuhansittain eurooppalaisiin kulkutauteihin saaren avautuessa ulkomaailmaan.

Kalākaua eli Keawe-a-Heulu suku hallitsi Havajin kuningaskuntaa. Vuoteen 1891 hallinneen kuningas Kalākauan sisar Miriam Likelike Kekāuluohi Keahelapalapa Kapilai (1851-1887) avioitui 19-vuotiaana skotlantilaisen Archibald Scott Cleghornin (1835-1910) kanssa, joka oli vaimoaan reilusti vanhempi. Tällä oli myös vihkimättömästä suhteestan havajilaistaustaisia lapsia.

Avioliitto ei ollut onnellinen. Cleghorn ilmeisesti kuvitteli saavansa eksoottisesta prinsessasta itselleen kauniin ja kuuliaisen vaimon, joka keskittyisi perheeseen ja tottelisi kaikessa miestään. Likelike oli kuitenkin prinsessa, joka tunsi arvonsa ja oli tottunut siihen, että häntä toteltiin. Eipä aikaakaan, kun vaimo yksinkertaisesti karkasi. Sopuun päädyttiin ja viisi vuotta häiden jälkeen vuonna 1875 syntyi ainoa lapsi, tytär Victoria Kawēkiu Kaʻiulani Lunalilo Kalaninuiahilapalapa, josta tuli lopulta Havajin kruununprinsessa. Äiti prinsessa Likelike kuoli vain 36-vuotiaana. Syy oli epäselvä: hänen sanottiin lakanneen syömästä ja jääneen vuoteeseen.
Havaijin kruununprinsessa Ka´iulani
Kuningas Kalākauan kuoltua 1891 valtaistuimelle nousi tämän toinen sisar Lydia Liliʻu Loloku Walania Wewehi Kamakaʻeha eli kuningatar Lili´uokalani (1838-1917). Hän oli avioitunut amerikkalaisen liikemiehen John Owen Dominisin kanssa. Avioliitto oli lapseton. Sisarentytär Kaʻiulani eli kahden kulttuurin välissä. Hän varttui Honolulun hovissa vaikuttaneen maisemamaalarin Joseph Dwight Strongin ja tämän vaimon Isobelin seurassa. Jälkimmäinen oli kirjailija Robert Louis Stevensonin tytärpuoli. Stevenson kutsui Kaʻiulania ”Saaren ruusuksi” ja omisti tälle runon mikä on herättänyt pohdintaa, oliko heillä kenties romanttinen suhde. Prinsessa sai kaikinpuolin erinomaisen koulutuksen ja osoitti myös taiteellisia lahjoja. Hän sai matkustella niin Englannissa kuin Ranskassa. Valokuvista päätellen prinsessa olisi tehnyt nykyaikana menestyneen mallinuran.

Hänestä piti tulla jonain päivänä kuningatar... vaan toisin kävi: täti, kuningatar Lili’uokalani syrjäytettiin vallankaappauksella, jonka järjestivät lähinnä valkoiset liikemiehet amerikkalaisen merijalkaväen avulla. Maasta tehtiin tasavalta ja vuonna 1900 siitä tuli Yhdysvaltojen territorio.

Kaʻiulanin suhteen ilmassa oli avioliittosuunnitelmia mm. Japanin prinssin kanssa. Kaʻiulani kertoi tädilleen, että avioituisi mieluiten rakkaudesta, paitsi jos voisi avioliitollaan vielä jotenkin pelastaa Havajin itsenäisyyden. Hän suostui lopulta 1898 maanmiehensä ja sukulaisensa prinssi David Kawānanakoan kosintaan, mutta aika ei riittänyt. Lahjakas Kaʻiulani menehtyi vain 23-vuotinaana keuhkokuumeeseen.

Kovin murheellinen sukutarina kerrottavaksi näin ihastuttavan kauniissa paikassa. Kuningatar Liliʻuokalani sävelsi monia lauluja, joista yksi on Havajin kansallislauluna käytetty Aloha ʻOe. Se on samalla symboli menetetylle itsenäisyydelle. Alkuperäisväestöjen kohtalo on ollut usein karu ja Havajin kuningassuvun surumielinen tarina kuvastaa sitä.


Honolulu 19.12.

Teitä tervehtien
Arkistopeikko Lussi


Kai´iulanin maalaus unikoista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti