sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 18.12.2016


Nyt ollaan riidoissa. Ratsumies nosti hirmuisen metelin tajuttuaan, että Tyynimeri onkin jotain ihan muuta kuin Päijänne ja miten saamme hevosen meren yli. Hän ei tunnu tietävän mitään maantieteestä. Onneksi löysimme laivan, joka kyyti meidät Tongalle hengähtämään...

Tarina Tongan kuninkaan ottopojasta

Tonga on erikoinen paikka, koska se ei ole koskaan päätynyt varsinaiseksi siirtomaaksi. Sitä hallitsi ja hallitsee edelleen kuningas, jolla on jopa poliittista päätösvaltaa. Tosin osan siitä nykyinen kuningas siirsi pääministerille. Tongaan kuuluu 169 saarta, joista asuttuja on 36. Pysyvä asutus saapui Kaakkois-Aasiasta n.1000 eKr. Tongasta kasvoi pian sen jälkeen Tyynenmeren vahvin sotilasmahti, jonka oma talous perustui maaorjuuteen. Tongalaiset purjehtivat aina Havaijille asti.

Atata saari on lomakeskus lähellä Tongatapua
Tongan sukuklaaneissa miehen velvollisuus oli elättää paitsi oma perheensä myös sisarensa ja tämän lapset. Perheessä merkittävässä asemassa olivat siis miehen sisaret. Muinaisessa Tongassa maa ja arvonimetkin periytyivät poikkeuksellisesti naislinjassa. Miehellä oli valta mutta naisella asema. Suurperheissä äidin sisariakin kutsuttiin äideiksi ja isän veljiä isiksi. Serkut olivat sisaria ja veljiä. Ikä toi arvoa ja aseman.

Tongan kuninkaallinen suku polveutuu puoleksi jumalista. Kantaisä oli taivaan jumala Tangaloa ʻEitumātupuʻa, joka avioitui kuolevaisen naisen kanssa. Heidän poikansa ʻAhoʻeitu oli Tongan ensimmäinen kuningas. Kuningas Kauʻulufonua III:n aikana vuonna 1616 alueelle saapuivat ensimmäiset eurooppalaiset. Kohtaamiset johtivat myöhemmin vakaviin yhteenottoihin. Mielenkiintoinen on nuoren englantilaisen merimiehen William Marnerin (1791-1853) kohtalo. Hän asui Tongalla vuodesta 1806 aina vuoteen 1810.

William Mariner
Kapteenin poika William pestautui 15-vuotiaana laivaan nimeltä Port-au-Prince. Se kärsi haaksirikon ja ankkuroitui Tongan vesille Lifuka-saaren rantaan. Päällikkö Fīnau ʻUlukālala hyökkäsi laivaan ja surmasi sen miehistön lähes kokonaan. Vain William ja muutama merimiestoveri säästettiin. William tavallaan ”adoptoitiin” Ha´apain kuninkaalliseen perheeseen, koska päällikkö mielsi kapteenin pojan olevan  päällikkö omassa maassaan. Hän määräsi yhden vaimoistaan Mafihapen Williamin äitipuoleksi, koska arveli pojan oman äidin olevan huolissaan. Laivassa olleiden tykkien avulla Finau valtasi Vava´un saaren.

Äitipuoli opetti Williamille kielen, tavat, seremoniat ja pukeutumisen. Poika sai nimen Toki 'Ukamea (Rautakirves). Kuningas Finaun kuoltua tämän poika antoi Williamin palata Englantiin. Siellä hän avioutui, sai 12 lasta ja teki uran pörssimeklarina. Suvun hallussa on kirje, jonka äitipuoli lähetti Tongalta 1832. William Mariner kirjoitti kokemuksistaan kirjan, joka on ainutlaatuinen dokumentti Tongan elämästä, kielestä ja oloista ennen eurooppalaisten lähetyssaarnaajien tuloa. Williamin poika George palasi Tongalle, jossa avioitui paikallisen naisen kanssa ja perusti perheen.

Siirtomaavalta oli askeleen päässä vuonna 1900, kun Tongasta tuli heikkona pidetyn kuningas Tupou II:n allekirjoituksen seurauksena Britannian protektoraatti. Tämän tytär kuningatar Salote Tupou III nousi valtaan 1918 ja saavutti suosiota myös ulkomailla. Tonga itsenäistyi uudelleen 1970, mutta se liittyi mukaan Kansanyhteisöön. Nykyinen kuningas on George Tupou V, joka kruunattin 2008.

Kuningatar Salote Tupou III
 Tonga, Haʻapai 18.12.

Terveisin
Arkistopeikko Lussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti