torstai 15. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 15.12.2016



Olisin mielinyt Himalajalle etsimään kaukaisia vuorenpeikkosukulaisiani mutta Ratsumies nosti niin kauhean metelin, että murjotuksen vallitessa ratsastimme myrskynlailla Kiinaan itärannikolle asti. Nyt olemme Shangdongin maakunnassa Qufussa, jossa sijaitsee yksi maailman merkittävimmistä sukukartanoista.

Suuri suku Qufussa

Mitä kiinalaiset eivät olisi keksineet ennen eurooppalaisia? Sukututkimustakin harrastettiin Kiinassa jo 3000 vuotta sitten ja samaan aikaan Suomessa elettiin vielä kivikautta

Kiina oli vuosituhansia klaanien hallitsema alue, jossa eroteltiin klaania hallinneet suvut klaanin muista suvuista. Keisarien esi-isiä palvottiin jumalina. Tavallinen kansa palvoi esi-isiään ja kunnioitti heidän muistoaan. Edesmenneet sukupolvet olivat aina vahvasti läsnä. Kiinalainen sukujärjestelmä on vuosituhansia perustunut sille, että poika jatkaa sukua ja pitää yllä esi-isien muistoa rituaaleilla.

Kiinassa sukututkimuksen virallinen alku johdetaan Zhou-dynastian aikaan 1046 eKr.–256 eKr. Tuolloin perustettiin toimisto ohjaamaan ja tutkimaan hallitsijasuvun genealogiaa.  Wei-Chin-dynastian ajalla vuonna 221 valtio alkoi rohkaista myös alamaisia ylläpitämään ja kirjoittamaan perheidensä sukutietoja sekä merkitsemään muistiin klaaniensa historiaa. Kiinalaisia perhekirjoja kutsutan nimellä Jia Pu tai Zu Pu.

Shangdongin maakunnassa vaikuttaneen filosofin, oikeusoppineen, ajattelijan ja poliitikon Kungfutsen (551–479 eKr) suku on Guinnessin ennätysten kirjan mukaan maailman pisin dokumentoitu sukulinja. Kungfutsen polveutuminen lasketaan alkavaksi Shang-dynastian keisarista Tangista, joka eli n. 1675–1646 eKr. Perinteen mukaan uskotaan, että Kungfutse olisi Shang-dynastian ensimmäiseen keisarin Tangin 30. polven jälkeläinen. Vielä vanhemman genealogian mukaan Tangin taas katsotaan olevan tarunomaisen Xia keisarin 13. polven jälkeläinen. Pitkää sukulinjaa voi ihmetellä täällä.



Vuosina 1920–2008 elänyt suvun päämies Kung Te-cheng oli Kungfutsen 77. jälkeläinen suvun mieslinjaisessa päähaarassa. Hänen isänsä oli arvoltaan Yangshengin herttua, jolla oli neljä vaimoa. Kungilla itsellään on kaksi tytärtä ja kaksi poikaa. Miehen vuonna 2006 syntynyt pojanpoika omaa komean patrilineaarisen sukulinjan: hän on Kungfutsen 80. mieslinjainen jälkeläinen. Varsinkin Taiwanissa ja Hong Kongissa suku ja sen jäsenet ovat erittäin arvostetussa asemassa. Hong Kongissa ylläpidetään tietoja laajasta jälkeläisten joukosta. Tämä taho ei ole kuulemma ollenkaan innokas ryhtymään DNA-testeihin…
 
Kungfutsen Kong-suvun sukukartano

Kungfutsen jälkeläisiä on laskettu olevan jopa kolme miljoonaa. Siinä missä eurooppalainen sukututkija pyrkii löytämään sukulinjan Kaarle Suureen, niin kiinalaiset etsivät reittiä Kungfutseen. 

Kiinalaisten upeita tuhat vuotisia sukurekistereitä ajatellessa alkaa ihan huimata. Kyllä, Kiina on genealogian kehto!

Qufussa 15.12.2016

Teitä Tervehtii 
Arkistopeikko Lussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti