maanantai 21. joulukuuta 2015

Sukututkijan Joulukalenteri 21.12.2015Harjavallan Tuomas joulun tuopi?


Miten tavallinen suomalainen talonpoika 1500- ja 1600-luvuilla hahmotti sukunsa? Vaikea sanoa. Heille tuntuu riittäneen vankka elävien sukulaisten tukiverkosto sekä tietoisuus siitä, että oma suku oli asunut samalla paikalla "ikimuistoisista ajoista." He tuskin hahmottivat sukuaan puuna tai osasivat luetella ulkoa esivanhempiaan useita sukupolvia taaksepäin. Puhumattakaan että olisivat piirrelleet siitä kaavioita. Ehkäpä kuppikivi pellon pientareella ja kalmistokivet niityllä merkitsivät sukutaulun kaltaista yhteyttä omiin esivanhempiin.

Näin Tuomaan päivänä sopii esitellä säilynyt vanha kotimainen sukupuu Kokemäen käräjiltä. Se on syntynyt harjavaltalaisen Tuomaan ansiosta vuonna 1651. Hänen itsensä siitä ehkä koskaan mitään tietämättä.Ajallisesti sukutaulu ulottuu aina 1500-luvulle asti. Käräjäpöytäkirjoista löytyy joskus sukutauluja, joilla valotettiin perintöriitoja tai sukulaisten välisiä muita suhteita.

Serkukset Antti Yrjönpoika Villilästä ja Kaisa Jaakontytär Haistilasta valittivat käräjillä serkkunsa Jaakon pojasta Tuomaasta, joka oli ominut heille kuuluvan perintöosan. Harjavallassa asuneen Tuomaan isänisän äiti ja Kaisan ja Antin isoäiti oli ollut Anna Rekontytär, jolle oli syntynyt viisi lasta. Kyseessä oli siis Annan perintö, josta kiisteltiin.

Kirjuri on käräjillä piirtänyt avuksi sukupuun, jotta riitelevien osapuolten välisiin sukulaisuussuhteisiin saataisiin selkeyttä. Ympyröitä ja viivoja hyödyntämällä onkin sitten syntynyt talonpoikaissuvulle ajanmukainen, eurooppalaistyylinen sukukaavio. Valitettavasti tämä kaavio tallentui vain konseptiversioon eikä koskaan päätynyt ns. renovoituihin (ja digitoituihin) tuomiokirjoihin, johon asia kirjattiin vain suorasanaisesti. Onneksi konseptit ovat tässä tapauksessa säilyneet. Joku satakuntalainen lukija voi tästä löytää oman sukulaisperheensä!

Tuomaan Päivän Terveisin
Arkistovuorenpeikko Lussi


Lähde: Turun maakunta-arkisto. Euran tuomiokunta, Kokemäen käräjät 16.4.1651. Kuva: Jouni Keskinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti