tiistai 15. joulukuuta 2015

Sukututkijan Joulukalenteri 15.12.2015



Sukututkimus sumerilaiseen tapaan


Sukututkimus on yksi maailman vanhimpia harrastuksia. Samalla voisi sanoa, että jo tuhansia vuosia sitten keksittiin varmimpia formaatteja sille, miten kannattaa tallentaa sukutietoja. Vuosina 1763-1753 eKr  saviprismaan piirretty Sumerien kuningasluettelo on kestänyt jo tuhansia vuosia tuulen tuiverruksen, riehuvat sodat, piiskaavat sateet, maanjäristykset ja tulipalot. Tiedot ovat edelleen luettavissa, jos osaa nuolenpääkirjoitusta. Toki Suomessa suo, routa ja rospuutto tuhoaisivat savitaulut. Täällä parasta olisi nakutella sukutaulut vaikka kallioon tai kiviin.


Mahtavatko tietokoneelle tallennetut sukutiedot säilyä luettavina yhtä kauan? Vai ihmetteleekö kolmen tuhannen vuoden päästä elävä arkeologi, että mikä mahtaa olla epämääräinen metallinpala, josta heikosti erottuu outoja merkkejä tai jokin haukattua omenaa etäisesti muistuttava kuvio.

Oxfordin Ashmolean museossa (the Ashmolean Museum of Art and Archaeology) on esillä niin kutsuttu Weld-Blundellin prisma, jonka sivuihin on kirjattu täydellisin selvitys Sumerilaisista kuninkaista. Osia kuningasluetteloista on löytynyt myös muista savitauluista. Kuningaslista ei tietysti ole sukututkimus, mutta kun valta varsin usein eteni tiettyjen sukujen hallussa ja siirtyi avioliittojen kautta, niin osaltaan kyse on sukututkimuksestakin. Otetaanpa esimerkki ainoasta listalta löytyvästä naisesta: Sumerien kuningatar Kubaba hallitsi n. 2500-2330 eKr. Hänen poikansa Puzur-Suen sekä pojanpoikansa Ur-Zababa nousivat valtaan hänen jälkeensä.

Lisätietoa löytyy englanniksi Ashmolea Museumin sivulta
Kuningasluetteloa voi suurentaa tästä.

Viidennentoista Päivän Terveisin
Arkistovuorenpeikko Lussi

Lähde: Weld-Blundell Prism. The Sumerian King-List. Ashmolean Museum. Oxford, number AN1923.444.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti