keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Sukututkijan Joulukalenteri 16.12.2015




Jesajan puu – onkivapana


Tässä 1100-luvulta olevassa piirroksessa on kuvattuna Kristuksen sukupuu kuitenkin varsin erikoisessa yhteydessä. Jumala siinä kalastelee Leviathan petoa ja käyttää onkensa syöttinä Kristusta, joka riippuu ristiinnaulittuna viimeisenä pyhässä sukulinjassa. Melko lennokas tapa kuvata sukua! Sen takana on nainen. Landsbergin Herrad (1130-1195) oli nunna ja Hohenburgin luostarin abbedissa. Hän aloitti 28-vuotiaana kirjoittaa Hortus Deliciarium nimistä ensyklopediaa, joka oli samalla oppikirja noviiseille.


Jeesuksen sukupuun kuvaaminen oli suosittu aihe keskiajalla. Oikeastaan juuri Raamatusta onkin peräisin käsitys suvusta puuna. Se perustuu vanhan testamentin Jesajan kirjan profetiaan: "Mutta Iisain kannosta puhkeaa virpi, ja vesa vesoo hänen juuristansa" (Jes 11:1). Tähän sitten yhdistettiin Uudesta Testamentista löytyvät Jeesuksen sukuluettelot. 

Kirkkotaiteessa niin kutsuttu "Jesajan puu" oli suosittu aihe ja länsimaisen sukupuu-ajattelun perusta. Nukkuvan Iisakin kyljestä kasvavan puun oksille kuvattiin Jeesuksen esi-isät. Suomessa ainakin Hattulan Pyhän Ristin kirkosta ja Lohjan kirkosta löytyy seinämaalauksena Kristuksen sukupuu. Siitä kirkkoväki sitten 1500-luvun kuluessa alkoi oppia, että tavallisen ihmisenkin sukua voi ajatella puuna. Kunnioitamme abbedissa Herradin hienoa työtä ja julkaisemme myös hänen piirtämänsä omakuvan.



Kuudennentoista Päivän Terveisin
Arkistovuorenpeikko Lussi

Lähde: Hortus deliciarum. 1167-1185. Landsbergin Herrad. Wikimedia Commons.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti