maanantai 14. joulukuuta 2015

Sukututkijan Joulukalenteri 14.12.2015







Vaasa-suku ja Troijan kuninkaat


Jatkamme tänäänkin jumalallisten esi-isien jäljillä. Johannes Messenius (1579/1580-1636) ei jättänyt Vaasa-sukua sen huonommaksi kuin Italian Viscontit, sillä muinaiseen Troijaan hänkin päätyi. Tosin Venusta ei sentään löydy kantaäitinä, mutta Troijan kaunis Helena kylläkin...


Messeniusta voi pitää suomalaisen sukututkimuksen yhtenä pioneerina. Hänen laatimansa sukukirja Theatrum nobilitatis Svecanæ painettiin vuonna 1616. Se käsittää Vaasojen laajan sukuselvityksen sekä ylhäisimpien aatelissukujen lyhyemmät sukutaulut. Periaatteessa kirjassa esitettiin tieteen viimeinen sana Vaasa-suvun juurista. Nykyihminen kohottelee kulmiaan, koska Kustaa Vaasan sukulinja lähtee Aatamista ja etenee Nooan pojasta Troijan kuninkaisiin ja heistä Flanderin kreivien kautta Kaarle Suureen, josta lopulta tullaan Magnus Minnesköldiin.




1600-luvun sukututkimus on oma erikoisuutensa, jossa tarut ja todellisuus sekaantuvat. Vaasa-suku tarvitsi komeat sukujuuret pönkittääkseen asemaansa Euroopan kuninkaallisten joukossa. Kyse ei ollut huijaamisesta siten kuin me ehkä asian ymmärrämme. Aikalaisille kun ihmiskunnan Nooasta polveutuminen oli itsestäänselvyys. Vanhat keskiaikaiset kuningaskronikat taas esittivät sukulinjoja Odinista Troijaan. Johannes Magnus (1488-1544) ja Johannes Messenius yhdistivät tietonsa vanhoista eurooppalaisista kuningaskronikoista löytämiinsä sukujohtoihin.

Sukututkija, joka 1600-luvulla löysi reitin Vaasa-sukuun ja Magnus Minnesköldiin, saattoi sen jälkeen ylpeillä jopa troijalaisilla esi-isillä ja esitellä Messeniuksen teoksesta mahdollisille epäilijöille todisteet. Nykyajan sukututkijalle – joka on nojaa kriittiseen lähdetyöhön – mystiset linkit ja keksityt henkilöt vanhoissa sukuselvityksissä aiheuttavat päänvaivaa ja hämmennystä.

Neljännentoista Päivän Terveisin
Arkistovuorenpeikko Lussi

Lähde: Messenius, Johannes: Theatrum nobilitatis Svecanæ (1616)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti