Kesä on almanakan mukaan kääntymässä syksyn puolelle, mutta säät sen kuin vain paranevat ja hellerajat ylittyvät. Siitä huolimatta sukututkijoiden syyskausi on lähestymässä, mistä hyvän muistutuksen toi tänään postilaatikkoon pudonnut Turun Seudun Sukututkijoiden jäsenlehti Aninkainen.
Aninkaisessa oli ilmoitus Suomen Sukututkimusseuran syyskaudella 2015 ja kevätkaudella 2016 Turussa järjestettävistä koulutustilaisuuksista. Turussa on tarjolla on digitaalista sukututkimusta sekä suku- ja henkilöhistorian ja talo- ja kylähistorian keskeisiä lähteitä. Kaikkiaan seitsemän eri koulutusta.
Osana uuden strategian toteuttamisohjelmaa Suomen Sukututkimusseura uudisti keväällä 2015 koulutuspalvelujaan. Tästä syksystä lähtien Seura tarjoaa sukututkijoille monipuolista lähdeaineistojen käyttökoulutusta ja kirjoittajakoulutusta. Aivan uutena teemana on geneettisen sukututkimuksen koulutus. Koulutusvalikoimassa on edelleen myös juridiikkaa. Uutta on sekin, että koulutuspäiviä järjestetään aiempaa useammilla paikkakunnilla eri puolilla maata.
Digitaalisen sukututkimuksen koulutuksessa käsitellään lähdeaineistojen käyttöä ja saatavuutta digitaalisessa ympäristössä. Peruskurssilla perehdytään digitoitujen kirkonkirjojen ja niiden digitaalisten apuvälineiden käyttöön. Jatkokurssilla tutustutaan eräisiin muihin sukututkimuksen digitoituihin lähteisiin, mm. Suomen asutuksen yleisluetteloon ja karttoihin.
Geneettisen sukututkimuksen peruskurssilla kerrotaan, mistä geneettisen sukututkimuksen harrastuksessa on kysymys ja kuinka siinä pääsee alkuun. Jatkokurssilla harrastukseen perehdytään syvemmin.
Lähdeaineistojen käyttökoulutuksessa Seura aloittaa uuden, kahdesta lauantaipäivästä koostuvan koulutuspaketin suku- ja henkilöhistorian keskeisistä lähteistä. Tässä koulutuspaketissa käsitellään niitä lähdeaineistoja, joita tarvitaan kirkonkirjojen jälkeen laadukkaan sukututkimuksen tekemisessä.
Suvusta kirjaksi -koulutus jatkuu edelleen. Kahdesta koulutuspäivästä koostuvan paketin aikana käsitellään sukukirjahankkeen keskeisimpiä kysymyksiä suunnittelusta yhteistyöhön kirjapainon kanssa.
Uutena kirjoittajakoulutuksen muotona alkaa sukukirjojen ja talo- ja kylähistorian kirjoittajille ym. historian harrastajille tarkoitettu mentorointipalvelu. Mentoroinnissa kokenut asiantuntija neuvoo ja tukee kahdenkeskisessä yhteistyössä kirjoittajaa julkaisun eri vaiheissa. Mentori on opettaja, valmentaja ja kannustaja, jonka tehtävänä on auttaa kirjoittajaa saavuttamaan päämääränsä.
Seura tarjoaa koulutusta myös talo- ja kylähistorian tutkijoille. Seuralla on kaksi talo- ja kylähistoriaa käsittelevää koulutuspakettia. Talo- ja kylähistorian keskeiset lähteet on kahden lauantaipäivän koulutus, jossa käsitellään tutkimuskohteen kannalta tärkeimpiä lähdeaineistoja. Toinen kaksipäiväinen koulutuspaketti on Talo- ja kylähistorian kirjoittaminen, jossa käsitellään julkaisuhankkeen keskeisimpiä kysymyksiä.
Seura jatkaa henkilötietojen käsittelyä koskevien koulutuspäivien järjestämistä. Lisäksi Seura tarjoaa sukututkijoille räätälöidyn koulutuspaketin tekijänoikeuslainsäädännöstä.
Seuran verkkosivustolta löytyvät kaikki Seuran koulutukset syksyltä 2015 ja vuodelta 2016. Kannattaa käyttää edulliset ja korkeatasoiset koulutustilaisuudet hyväksi ja kehittää omaa harrastusta. Suomen Sukututkimusseuran jäsenet saavat koulutuksista 30 prosentin alennuksen.
P. T. Kuusiluoma
Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti