torstai 4. kesäkuuta 2015

Prinsessa Ebba

Viime päivinä on kohistu Ruotsin tulevasta prinsessasta ja Värmlannin herttuatar Sofia Hellqvististä, jonka äidinpuoleiset juuret juontavat 1600-luvun Östmarkin metsäsuomalaisiin. Sofia ei kuitenkaan ole ainut suomalaissyntyinen prinsessa.

Meillä on myös yksi ehtasuomalainen prinsessa, Helsingissä vuonna 1850 syntynyt Ebba Luisa Charlotta Lavonius. 

Vuonna 1889 Ebba lähti sukuloimaan Wiesbadeniin ja loppu on historiaa. Jo ikäneitona pidetty 39-vuotias Ebba tapasi prinssin.  
Samana vuonna hän avioitui saksalaisen keisarisuvun jäsenen, Solms-Braunfelsin prinssi Albrecht Friedrich Ernst Bernhard Wilhelm Marian kanssa. Wiesbadenissa vietettyjen häiden jälkeen Ebba Lavoniuksenkin nimikirjoitus alkoi vaatia hieman enemmän aikaa. Ebba Lavoniuksesta tuli prinsessa Ebba zu Solms-Braunfels.
Prinsessa Ebba zu Solms-Braunfels 

Pariskunta asettui asumaan Braunfelsin linnaan, joka sijaitsee 50 kilometriä Frankfurtista luoteeseen. Terävätornisessa linnassa Ebban on täytynyt tuntea elävänsä –kirjaimellisesti – prinsessasatua.

Vaikka eivät Ebban omatkaan lähtökohdat olleet siitä vaatimattomimmasta päästä. Hänen vanhempansa olivat Oulun läänin maaherra Alexander Lavonius ja Sofia Rosina Lavonius, os Haartman.  Alexander Lavonius aateloitiin vuonna 1855.
Savoon päin menevät Sofian lisäksi Ebba-prinsessankin juuret; Lavonius-suvun varhaisin tunnettu edustaja on Säämingin kappalainen Jordanus Lavonius (n.1677-1735)

Ulkoisesti Ebba oli satujen prinsessa-ainesta; hän oli vaalea ja katseli maailmaa orvokinsinisin silmin. Luonteeltaan hän oli kuitenkin siinä määrin voimakas ja määrätietoinen, että ystävät kutsuivat häntä enteellisesti ”kelkkamäen prinsessaksi.”  Lavoniusten tyttäret saivat hyvän kasvatuksen, Ebbakin oli Oulun Naisväenyhdistyksen koulun lisäksi opiskellut myös ulkomailla.

Hyppy saksalaisprinsessaksi oli kaikesta koetusta kansainvälisyydestä huolimatta suomalaiselle aatelistytölle kuitenkin huima.

Uutiset helmikuun manifestista ja Suomessa 1899 alkaneesta sortokaudesta saavuttivat myös Braunfelsin linnan. Ebba ja Albrecht ottivat Suomen asian omakseen. He niin sanotusti lobbasivat Saksan hallitsevia piirejä ja eurooppalaisia hallitsijahuoneita Suomen tapahtumista.

Sadut päättyvät, niin tämäkin.

Prinssi Albrecht kuoli maaliskuussa 1901. Prinsessa Ebba muutti Roomaan, jossa asui kälynsä prinsessa Elisabethin kanssa. Ebba myös kääntyi katolilaisuuteen.

Ensimmäinen maailmansota oli tragedia myös Ebballe. Saksalaisena prinsessana hän oli äkkiä vihollismaassa. Hän lähti Ruotsiin, jossa asui sinne muuttanaiden sisariensa luona muutaman vuoden ajan.

Roomaan Ebba palasi 1922. 
Sinne hän tuotatti suomalaisia herkkujaan,  piparkakkuja ja näkkileipää. Eristäytynyt Ebba viihtyi Villa Borghesen puistossa, jossa hänen lempipaikkansa oli puiston ainoan kuusen varjossa.  Hän sanoi puun muistuttavan häntä kaukaisesta kotimaasta.

Prinsessa Ebba zu Solms-Braunfels kuoli heinäkuussa 1927. Hänet haudattiin Braunfelsin linnan hautakappeliin, puolisonsa viereen. Prinsessaksi tulleesta suomalaistytöstä muistuttaa linnassa enää yksi muotokuva. 

1 kommentti: