torstai 11. kesäkuuta 2015

Mitä tiedetään Kungfutsen sukupuusta ja isälinjasta?

Hallituksen ääni - Marja Pirttivaara


Kungfutse oli kiinalainen moraalifilosofi, joka eli 551-479 eKr. Kungfutsen sukupuu on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan maailman suurimpana sukupuuna (1) .

Ensimmäinen Kungfutsen sukupuu julkaistiin 1080 jKr. Sen jälkeen sukupuusta on julkaistu isompi päivitys joka 60. vuosi ja lisäksi pienempi päivitys kolmenkymmenen vuoden välein.  Sukupuu alkaa Zhao Minghistä, joka eli 1675 eKr.  Nykyisin mieslinjaiset jälkeläisillä on sukunimenä yleensä Kong, Kung tai jokin niiden variantti.

Uusin kirja julkaistiin vuonna 2009, se käsittää yli 80 nidettä. Kirjaan on kirjattuna yhteensä noin kaksi miljoona Kungfutsen jälkeläistä ja yli 80 sukupolvea. Kirjassa on ensimmäistä kertaa mukana myös naisia, etnisiin vähemmistöihin kuuluvia sekä Kiinan ulkopuolella asuvia.

Sukupuun runko löytyy Wikipedian artikkelista Family tree of Confucius in the main line of descent. 

Sukupuuta valvoo Confucius Genealogy Compilation Committee. Vuonna 2009 komitea totesi, ettei ole tarpeellista tehdä DNA-tutkimusta mieslinjasta (2). Sen jälkeen suvun mieslinjan Y-DNAta on kuitenkin nähtävästi tutkittu (3).

Kungfutsen Y-DNA-tutkimus on mahdollisesti jopa julkaistu tai julkaistaan vuonna 2015 kiinalaisessa tieteellisessä julkaisusarjassa, sillä löysin Internetistä kiinalaisilta sivuilta maininnan julkaisusta "Genetic diversity of seventeen Y-STR loci among the people with the surname Kong from Qufu Prefecture" (4, 5). Valitettavasti en löytänyt toimivaa linkkiä kyseiseen julkaisuun. Mikäli löydän linkin, lisään sen tämän blogin jatkoksi. Tiedä, vaikka olisi Suomessakin mieslinjaisia sukulaisia.


Kungfutsen kuva WikipediaY-DNA-tietoa odotellessa mietiskeltäväksi kaksi Kungfutse-lainausta:
 
"Opiskelu ilman ajattelua on hyödytöntä. Ajattelu ilman opiskelua on vaarallista."
"Eikö opiskelu ja sen jatkuva harjoittaminen olekin hauskaa?"(6)
 
Marja Pirttivaara
Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsen

Lähteet:

1) Guinness confirms Confucius family tree as world's largest, WantChinaTimes, 21.4.2015 (ladattu 11.6.2015)
 

3) Study finds single bloodline among self-claimed Confucius descendants. South china Morning Post, 13.11.2013 (ladattu 11.6.2015)

4) Publications of Professor Hui Li (ladattu 11.6.2015) 
 
5) Hou Weiguang, Wang Chuan-Chao, Jiang Shihong, Liou Haidong, Li Hui Genetic diversity of seventeen Y-STR loci among the people with the surname Kong from Qufu Prefecture. Acta Anthropologica Sinica, 2015 (maininta nelosviittauksen luettelossa, linkki ei toimi, ei siis ole varmaa, onko julkaistu).
 
6) Wikiquote: Kungfutse (ladattu 11.6.2015)

1 kommentti:

  1. Kyseisen sukupuun luotettavuus on hyvin kyseenalainen siltä osin, kun se listaa ennen ensimmäistä vuosisata eaa. eläneitä sukupolvia. On nimittäin niin, että Mestari Kongin (Kungfutsen) jälkeläiset 9. sukupolveen saakka tunnetaan huonosti, eli he saattavat olla tekaistuja. Lisäksi Mestari Kongin omat esi-isät hänen omaa isäänsä lukuunottamatta ovat suurella todennäköisyydellä fiktiivisiä. Asiaa on sivuttu teoksessa Mestari Kongin keskustelut: Kungfutselaisuuden ydinolemus (suom. ja toim. J. Kallio, Gaudeamus Helsinki 2014), s. 23-24, 260-261.

    VastaaPoista