perjantai 9. tammikuuta 2015

Hallituksen ääni - Marja Pirttivaara (2)

Geneettinen sukututkimus kiinnosti Tieteiden yössä

 
Suomen Sukututkimusseuralla vietettiin avoimien ovien iltaa Tieteiden yönä 8.1.2015. Tieteiden yön tapahtumapaikkoja olivat Kruununhaan instituutit, Kansallisarkisto, museot, kirjakaupat, ravintolat, galleriat sekä Tieteiden talo. Moni kulkija löysi tiensä Liisankadulle Suomen Sukututkimusseuraan, jossa tarjolla oli sukututkimusneuvontaa, geneettisen sukututkimuksen käytännön opastusta, hyvää seuraa ja glögiä.
 
Geneettinen sukututkimus on löytöretki omaan ja ihmiskunnan historiaan. Siinä hyödynnetään tietoa ihmisen omasta ainutkertaisesta perimästä eli genomista, joka löytyy soluistamme. Soluissa on DNAta, joka on elämän perusta, se ohjaa elimistön, kudosten ja solujen muodostumista ja toimintaa. Olemme kaikki saaneet puolet DNAstamme isältä ja puolet äidiltä, he edelleen omilta vanhemmiltaan. Sattumalla on vaikutuksensa: kahdella ihmisellä on sama perimä vain, jos he ovat identtiset kaksoset.
 
Maailman kiehtovin historiankirja on kätkettynä omaan DNAhamme, kuten National Geographicin tutkija ja tutkimusmatkailija Spencer Wells on osuvasti todennut. Geneettinen sukututkimus tukee ja täydentää erinomaisesti perinteistä sukututkimusta. Suomessa perinteinen sukututkimus on maailman ykkösluokkaa, tieto ja tiede kiinnostavat meitä. Eipä siis ihme, että olemme myös geneettisen sukututkimuksen eturintamassa.
 
Geneettisessä sukututkimuksessa tarvitaan sylkinäyte, joka lähetetään analysoitavaksi. Testattujen ihmisten DNAta vertaillaan tietokoneohjelmien avulla ja löydetään sukulaisia. Testien tulokset sekä ns. ”etäserkkulistat” tulevat aikanaan omille sivuille salasanojen taakse. Näihin DNA-sukulaisiin voi sitten halutessaan ottaa yhteyttä ja selvittää yhdessä, miten ollaan sukua. Uusia sukulaisia ja ystäviä on taatusti luvassa.
 
Testejä tarjoaa maailmassa ”neljä suurta”, eli Family Tree DNA, 23andMe, National Geographic sekä Ancestry.com. Testattuja on maailmassa jo pari miljoonaa, Suomessakin tuhansia, määrä kasvaa nopeasti. Testejä on kolmea perustyyppiä, joista voi sitten valita itseään eniten kiinnostavan ja vaikka jatkaa myöhemmin lisätesteillä.
  • Y-kromosomitesti (Y-DNA): isälinja
  • mitokondrioDNA-testi (mtDNA): äitilinja
  • autosomaaliDNA-testi (Family Finder), kaikki sukulinjat.
Geneettinen sukututkimus on hyvin yhteisöllistä, tuloksia mietitään yhdessä ja uusia sukulaisia löytyy todennäköisesti niin Suomesta kuin maailmalta. Tervetuloa mukaan esimerkiksi Suomi DNA Facebook-ryhmään. Geneettisen sukututkimuksen onnenkantamoiset ja löydöt voivat auttaa myös perinteisen sukututkimuksen ”kiviseinien” taakse, antaa tärkeää lisätietoa esimerkiksi tuntemattomiksi jääneistä isistä ja äideistä.
 
Tieteiden yössä Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja P.T. Kuusiluoma näytti mallia, miten otetaan geneettisessä sukututkimuksessa tarvittava sylkinäyte (video alla). Nyt sylkinäyte on matkalla Houstoniin Family Tree DNAn laboratorioon. Saapa nähdä, ollaanko DNA-sukulaisia!


Marja Pirttivaara

Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti