Oikea vastaus kysymykseen 5 on, että maineikas sopraano Ida Basilier oli Ilmari Florell von Dellwigin äidin Sofie Emilia (os. Basilier) sisar. Ei omena kauaksi sukupuusta putoa, vai miten se nyt taas menikään…
Pois alta, pois alta!! Nyt on kiire Porvoon valtiopäiville... tai oikeastaan maapäiville tai herrainpäiville... Mitä nimeä nyt käyttäisikään, koska eihän varsinaista valtiota vielä ollut.Keisari Aleksanteri I määräsi säätyjen kokoontumisen maaliskuussa 1809 Porvooseen. Siellä vannottiin uskollisuutta keisarille, joka lupasi pitää voimassa Suomen perustuslailliset oikeudet ja, niin sanotaan, liitti Suomen ”kansakuntien joukkoon”. Kyllä tätä kelpaa muistella näin ihan oikeana Itsenäisyyspäivänäkin. Se oli suuri historiallinen hetki ennen sitä vielä suurempaa vuonna 1917.
Ja kuten linnanjuhlissa, niin Porvoossakin järjestettiin illalla
komeat tanssiaiset maamarsalkka Rober De Geerin toimesta, joihin keisari saapui
juhlavalaistun kaupungin läpi kuuden hevosen vetämillä vaunuilla. Ja
luonnollisesti suuri joukko aatelisia ja muita silmäätekeviä. Voisimme pitää tanssiaisia jonkinlaisena nykyisten Linnanjuhlien alkusysäyksenä. Pitkä perinne.
Myöhemmin tanssiaisten tähdeksi nostettiin 18-vuotias aatelisneiti Ulrika Möllersvärd, jonka keisari pyysi parikseen tanssiin. Ullan kerrotaan pudottaneen viuhkansa silkasta säikähdyksestä… ja sen jälkeen nolostuneen vielä paljon pahemmin.
Porvoon tulliportilla esitetään kulttuurihistoriallinen kysymys:
Mitä viuhkan tahallinen pudottaminen merkitsi aikakauden salakielellä?
Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille lukijoille!
Kuva: Emanuel Thelning: Porvoon Valtiopäivät 1809. Wikimedia Commons.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti