Toiminnanjohtajan tuumailuja
Koronaepidemian ja sen ehkäisytoimien vuoksi Seura on joutunut sulkemaan kirjastonsa ja peruuttamaan kaikki tilaisuudet maaliskuun puolivälistä alkaen näillä näkymin ainakin heinäkuun loppuun asti. Kesäkuun alkuun suunniteltu jäsenmatka Ruotsiin on peruutettu, mutta elokuun puolivälin Viron jäsenmatka on toistaiseksi tapahtumakalenterissa. Siitä päätetään viimeistään juhannuksen alla.
Valitettavasti myös Suomen Sukututkimusseuran suuren neuvottelukunnan kokous jouduttiin peruuttamaan. Toukokuussa Lahdessa pidettäväksi suunniteltu paikallisten sukututkimusyhdistysten yhteistyötä koordinoiva kokous olisi ollut tärkeä tilaisuus. Kokouksen uudesta ajankohdasta tiedotetaan yhdistyksille, kun epidemiatilanne selkiytyy.
Tällä hetkellä on epävarmaa, voidaanko elokuun lopulle suunniteltu sukututkimuksen opettajien neuvottelukunnan kokous pitää. Siitä tiedotetaan viimeistään elokuun alussa. Vahvasti toiveissa on, että 19.9.2020 Helsingissä pidettäväksi suunniteltu seminaari Släktforskningspublikationer i fokus ja syyskaudelle suunnitellut koulutustilaisuudet voitaisiin jo järjestää, mutta näidenkin kohtalo jää myöhemmin päätettäväksi.
Seuran kevätkokous oli kutsuttu koolle Suku 2020 -tapahtuman yhteyteen Keuruulle, mutta sekin jäi pitämättä. Seuran hallitus päätti siirtää kevätkokouksen pidettäväksi samana päivänä kuin syyskokouksen eli 21.11.2020 Tieteiden talolla Helsingissä. Niinikään syyskokouksen yhteydessä luovutetaan Suomalaisen sukututkimuksen kultainen ansiomitali ja Vuoden sukukirja -kilpailun palkinto sekä julkistetaan Sukutarinoita 2019 -antologia.
Peruutettujen koulutustilaisuuksien aukkoa paikkaamaan Seura on tiedottanut verkkosivuston Ajankohtaista-sivulla Videokirjaston tarjonnasta teemasisällysluetteloina. Lisäksi Seuran YouTube-kanavalla on vastikään julkaista neljä uutta opastusvideota.
Seura avasi äskettäin myös Podcast-radion, jossa julkaistaan noin kerran viikossa uusi äänite. Viimeisin on puheenjohtaja Teppo Ylitalon podcast ”Quo vadis, sukututkimus?”, jossa hän pohtii sukututkimuksen olemusta. Podcast käsittelee samoja teemoja kuin oli tarkoitus tehdä Suku 2020 -tapahtuman avajaisten perinteisessä puheenjohtajan puheessa.
Maaliskuusta kesäkuuhun Seura lähettää Jalmarien ilmestymiskertojen välissä jäsentiedotteen, jossa kerrotaan mm. verkosta löytyvistä sukututkijaa kiinnostavista hyödyllisistä aineistoista. Käsillä oleva huhtikuun Jalmari on poikkeuksellisesti vapaasti myös muiden kuin jäsenien luettavissa. Se sisältää Suku 2020 -tapahtumaan teemaan liittyvän artikkelin tietosuoja-asetuksen soveltamisesta sukukirjahankkeessa. Touko-, kesä- ja elokuun Jalmareihin on tulossa sukututkimuksen perusasioita käsitteleviä artikkeleita, mm. siitä mitä lähdekritiikki tarkoittaa sukututkimuksessa.
Seuran toimisto on jatkanut työtään normaaliin tapaan. Sillä on jo pitkä kokemus etätyöstä ja etäyhteyksien käyttämisestä. Esimerkiksi viikkopalaveri pidetään useimmiten skypen välityksellä. Useimmissa työryhmissä toiminnan suunnittelu ja valmistelu jatkuu ilman katkosta. Ensi vuoden maaliskuussa Keravalla pidettävän Suku 2021 -tapahtuman järjestelytyö on hyvässä vauhdissa. Myös strategiatyö on käynnissä, samoin siihen liittyvä koulutuspalvelujen uudistaminen. Koronaepidemia on vauhdittanut Seuran digiloikkaa koulutuspalvelujen toimintasektorilla.
Seura toiminta on toistaiseksi melko vähän häiriintynyt koronaviruksen aikaansaamasta tilanteesta. Vaikka arviot poikkeuksellisten olosuhteiden kestosta vaihtelevat paljon, Seura suunnittelee ja valmistelee syyskauden ja osittain jo ensi vuodenkin toimintaa — senkin uhalla, että loppuun saakka valmisteltu tapahtuma saatetaan joutua peruuttamaan. Näin on tehtävä, että tapahtumakalenterissa olisi ohjelmaa sitten, kun olot jälleen normalisoituvat. Show must go on!
P. T. Kuusiluoma
Kirjoittaja on Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti