sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Sukututkijan piikakalenteri 8.12.2019

Jean Sibeliuksen toinen Aino

Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen kodissa Ainolassa oli keskeisessä roolissa vaimo Ainon lisäksi uskollinen sisäkkö Aino Kari, joka tuli avioparin palvelukseen vuonna 1911 ja vietti tässä toimessa seuraavat 57 vuotta eli vuoteen 1968. Hän oli syntynyt vuonna 1893, joten ottaessaan pestinsä vastaan Aino oli vasta 18-vuotias. Aluksi Aino Kari tuli vain tilapäisavuksi. Hän oli pyydettäessä juuri päässyt kansanopistosta ja töissä kauppa-apulaisena. 

Työnkuvaan kuului Ainolassa talon pitäminen siistinä ja pyykinpesu. Siis ihan perinteisiä piian puuhia, mutta modernimmalla nimikkeellä "sisäkkö." Nimitys "piika" koettiin jo kielteisenä - ja kuulun herrasperheen sisäkkö oli asemaltaankin vähän hienompaa kuin joku tavallisen maalaistalon piika. Aino Karin erikoistoimiin Ainolassa kuului lisäksi säveltäjän kynien teroittaminen. Ainon ohella keittäjätär Helmi Vainikainen oli Sibeliusten palveluksessa vuosikymmeniä. Heistä tulikin lähes perheen jäseniä, joille varattiin esimerkiksi lasilliset sherryä saunan jälkeen. Ja toisinaan Aino Kari voitiin kutsua juttelemaan vieraidenkin kanssa.

Voisikin hyvin sanoa, että säveltäjän työrauhan takasi kaksi Ainoa sekä keittäjätär Helmi. Olisivatko sinfoniat syntyneetkään ilman "piikoja", jotka hoitivat taustalla perusasiat kuntoon tehokkaasti ja samalla hienotunteisesti?

Naiset Jean Sibeliuksen takana: Helmi Vainikainen, Aino Sibelius ja Aino Kari
Ainon ja Helmin valtakunta Ainolassa


Kuvat:
Aino Sibelius kahden uskollisen palvelijansa kanssa 1940-1945. Suomen valokuvataiteen museo. Flickr, wikimedia commons
Aino Kari ja Helmi Vainikainen 1915. Helsingin kaupunginmuseo
Ks. myös www.sibelius.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti